Иззеха компютри на фирма от Пазарджик

Служители на МВР иззеха девет броя компютърни системи при специализирана проверка за легитимността на използвания софтуер в офисите на фирма в гр. Пазарджик, предлагаща услуги в областта на телекомуникациите.

Акцията е проведена на 3 ноември, със съдействието на Сдружението на издателите на бизнес софтуер (СИБС). Към момента на проверката върху компютрите са открити голям брой копия на компютърни програми – собственост на компании–членки на СИБС, за които не са предоставени документи, удостоверяващи законосъобразното им придобиване и използване.

Системите са иззети като доказателство по образуваното дознание за престъпление по чл. 172а от Наказателния кодекс. Работата по разследване дейността на дружеството продължава, съобщиха от СИБС.

С тази проверка успешно приключва първият етап от обновената кампания на СИБС „Сериозният бизнес работи с лицензиран софтуер… А вие?”. Инициативата е разпределена на пет етапа в различни региони на страната, първият от които бе именно районът на градовете Пловдив, Пазарджик и Благоевград.

В рамките на кампанията СИБС инициира поредица от мероприятия, насочени към информиране на обществеността и местния бизнес относно ползите от използване на лицензиран софтуер и въвеждане на система за ефективно управление на софтуерните активи.

Фокус на кампанията отново е утвърждаване на бизнес етиката в дистрибуторския канал, както и преустановяване и санкциониране на нарушения, свързани с незаконосъобразно придобиване и използване на компютърни програми на компании–членки на СИБС, от страна на местни представители на малкия и среден бизнес.

по темата: „Иззеха компютри на фирма от Пазарджик”

добавете коментар...

  1. gustav

    PC, цитирането на име на фирма е лоша идея. Следствието трябва първо да докаже вина, а след това да се плюе по фирмата. Иначе изглежда като платена кампания срещу фирмата с цел оронване на престижа. Все пак доставчиците на услуги предоставят място за споделяне на файлове. Ако потребителите са качили въпросните пиратски нещица, то тогава кой е виновен?
    Друг е въпроса защо терабайтови масиви от данни нямат законен свободен софтуер и свободно арт съдържание?! 🙂

  2. PC

    Абе хора като публикувате подобни новини по добре кажето името на фирмата или поне повече инфо че да звучи по-достоверно, иначе отива в раздел фалшиви новини. Всеки ден четем едно и също..

Коментар