Правителството обеща бърз интернет навсякъде

Национална стратегия за широколентов достъп, приета вчера от Министерския съвет, ще насърчава развитието на инфраструктура за бърз интернет в цялата страна и  ползване на електронни административни, медицински, правни и образователни услуги.

В периода 2010 – 2013 г. се предвиждат действия, които ще изравнят възможностите на жителите на отдалечените населени места и хората с увреждания, за които домът е най-добре приспособеното работно място, заяви на пресконференция министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

Стратегията ще даде начален тласък за разгръщане на инвестиционни проекти от бизнеса в по-малките населени места. Към всеки инфраструктурен проект за конкретен регион ще се подхожда индивидуално, според спецификата на населеното място.

При проектиране на пилотните мрежи, ще бъдат избирани населени места с най-голям бизнес и демографски потенциал, но без достъпни услуги. През 2010 г. могат да бъдат стартирани пилотни проекти в около 26 населени места (с население средно по 20 хил. души) или общо около 520 000 души. През 2011 г. може да започнат проекти, които да обхванат до 50 селища с население от порядъка на 760 000 души, посочи министър Цветков.

Финансирането за реализацията на тази част от стратегията е в рамките на Оперативна програма „Регионално развитие". Целта е при усвояване на средствата, съфинансирането от страна на частните партньори да достигне до 50%.

Развитието на услуги за съдържание се отчита като стимул за ползване на широколентов достъп. Основен механизъм за държавно въздействие е създаването и интегрирането на всеобхватни услуги на електронното управление на централно и местно ниво – в областта на здравеопазването, образованието, социалната сфера, административните услуги, правосъдието и т.н.

Коментар