Windows 7 дава газ на продажбите на компютри

Ако индикациите са верни, то най-силният растеж на ИТ разходите в последните близо две години тепърва ни очаква през следващото тримесечие – а РС индустрията трябва да благодари на… Microsoft.

Пазарните наблюдатели от ChangeWave отчитат в нов доклад, че заради изключително позитивното възприемане на Windows 7, сега бизнесът се подготвя да замени остарелите си ноутбуци и настолни компютри с нови.

Според ChangeWave, 73 процента от компаниите ще купуват ноутбуци и 69 процента ще купуват настолни системи още през първата четвърт на 2010 г. Това е най-високото ниво на планиращите РС покупки от февруари 2008 г. насам.

Основната причина за „следпразничния шопинг” е Windows 7, сочат данните. Един от всеки петима ИТ мениджъри твърди, че новата версия на Windows кара фирмата им да ускори скоростта на подмяна на компютрите и ъппгрейда на наличните машини. За други 10% Windows 7 е създал "леко ускорение" на плановете за подмяна и ъпгрейд, а 7% твърдят, че ускоряването е значително.

Със срива на световната икономика през последните две години повечето фирми рязко намалиха разходите си за ИТ, въпреки че всички компании от ИТ сферата не спряха да им повтарят да не правят това. Аргументът бе, че поддръжката на остарялото оборудване е доста скъпа. Уви, призивите им бяха напразни.

Сега обаче Windows 7 промени картината. Операционната система, която дебютира през октомври, запали истински пожар сред ИТ мениджърите. Според ChangeWave, 93 процента от ИТ мениджърите твърдят, че са изключително удовлетворени от новата ОС.

по темата: „Windows 7 дава газ на продажбите на компютри”

добавете коментар...

  1. Владо

    Статията би трябвало да се казва Windows Vista наби спирачка на продажбите на компютри.

    При мен двуядрен Интел с 2 ГБ памет под Виста работи най-малкото два пъти по-бавно от Семпрон 3000+ с 1 ГБ РАМ под ХР. Секретарката ми се подиграва, че когато трябва бързо да бутна и да пратя мейл – тичам при нея.

    Какъв стимул трябва да имам да заменя 4 годишния Семпрон с нещо, което задължително трябва да е на Виста? Никакъв! Затова съм съгласен, че 7-цата ще стимулира продажбите. Но това е защото Вистата подтисна пазара. И едно сравнение – двуядреният Интел с 2 ГБ памет направо лети под Убунту Кармик!

    Ако в бизнеса имаше справедливост трябваше МС да дадат право на ъпгрейд до 7-ца на всички с Виста.

Коментар