Intel и Nokia обещаха нова ера в мобилните комуникации

Технологичните гиганти Intel и Nokia обединяват своите системи Moblin и Maemo, за да създадат MeeGo – Linux-базирана софтуерна платформа, която ще поддържа разнообразни хардуерни архитектури за най-широк диапазон от устройства, вкл. джобни мобилни компютри, нетбуци, таблети, медиафони, свързани телевизори и вградени автомобилни системи.

MeeGo предлага среда за разработване на приложения Qt и надгражда възможностите на операционната система с ядро Moblin. Използвайки Qt, разработчиците могат да пишат еднократно, за да създадат приложения за най-разнообразни устройства и платформи и да ги предлагат чрез Nokia Ovi Store и Intel AppUp Center.
MeeGo ще се поддържа от Linux Foundation и ще се управлява според най-добрите практики на модела за разработки с отворен код. Първата версия на системата се очаква през второто тримесечие на 2010 година, а устройства на нейна база – по-късно тази година.
Nokia и Intel се надяват MeeGo да бъде широкоприета от производители на устройства, мрежови оператори, полупроводникови компании и доставчици и разработчици на софтуер.
Партньорството на двете компании датира от юни 2009 година и отразява тенденцията към конвергенция на комуникационните и компютърни технологии. Очаква се MeeGo да ускори иновациите в индустрията и срока за предлагане на пазара на вълнуващи интернет-базирани приложения и услуги.
MeeGo ще създаде екосистема, която е единствена по рода си, привличайки играчи от различни индустрии. Тя ще поддържа различни бизнес модели от веригата, като се базира на опита и знанието на Nokia, Intel и всички онези, които ще се присъединят към нас. Накратко – MeeGo възвестява нова ера на мобилните компютърни технологии”, каза Оли-Пека Каласвуо, главен изпълнителен директор на Nokia.
MeeGo съчетава най-доброто от Maemo с най-доброто от Moblin, за да създаде отворена платформа за разнообразни процесорни архитектури. MeeGo също така обединява екосистемите от приложения на Maemo и Moblin и „open source” общностите в световен мащаб.
За разработчиците, MeeGo разриширява кръга от сегменти от устройства, за които се насочват техните приложения. Използването на Qt за разработване на приложения, означава че те могат да пишат приложения веднъж и лесно да ги прилагат на MeeGo и на други платформи, например на Symbian.
Ovi Store ще бъде каналът за предлагане на приложения и съдържание за всички устройства на Nokia, включително базирани на MeeGo и Symbian. Intel AppUp Center пък ще бъде пътят към пазара за Intel-базирани MeeGo устройства от други производители.
Софтуерната платформа MeeGo ще предоставя редица интернет, компютърни и комуникационни изживявания, с визуално богата графика, възможности за мултитаскинг и мултимедия и висока производителност на приложенията. Тъй като MeeGo работи на множество типове устройства, потребителите ще могат да запазят своите любими приложения, когатоэ сменят устройствата. Така те няма да са ограничени да използват само устройства от един и същи тип или от един производител.
MeeGo ще се поддържа от Linux Foundation като изцяло „open source” проект, като ще поощрява участието на общността в синхрон с добрите практики на модела на „open source” разработките.
Intel и Nokia призовават съответните членове на Maemo.org и Moblin.org да се присъединят към обединената общност на MeeGo.com, както и да окуражават по-широко участие от страна на комуникационната, компютърната и свързаните с тях индустрии.
Разработчиците могат незабавно да започнат да пишат приложения за MeeGo в Qt. Първата версия на MeeGo е планирана да излезе през второто тримесечие на тази година.

Коментар