Няма становища по проекта за цифрова ТВ

След 2013 година зрителите у нас ще могат да гледат ефирна телевизия само, ако телевизорите им имат вграден приемник или с допълнителна приставка към старите апарати. Проектът на програма за преход от аналогова към цифрова ТВ беше публикуван на интернет страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на 1 април. Остават още три дни от общественото обсъждане, но до момента не са получени предложения и становища, въпреки, че въпросът е от широк обществен интерес, посочиха от МТИТС.

Тази година Агенцията за социално подпомагане и Министерството на труда и социалната политика ще определят групите социално слаби и хора с увреждания, които имат нужда от подпомагане за приставки за цифров сигнал. Ще бъде взета предвид статистиката колко от тях към момента гледат ефирна телевизия. Дефинирани са и минималните изисквания към приставките, така че тези устройства да осигурят възможно най-пълноценно използване на предимствата на цифровата ефирна телевизия.

Програмата предвижда МТИТС да създаде сайт на цифровата ефирна телевизия, а линк към него ще предоставят министерствата и обществените организации. Разяснителната кампания включва създаване и разпространение на видео и аудио клипове за предимствата на цифровите програми. Те ще бъдат създадени в рамките на бюджетите на БНТ и БНР за 2010 година.

Информационните материали на хартиен носител ще бъдат финансирани със средства от бюджетите на Министерството на културата и Съвета за електронни медии. Отпечатване на 5,4 млн. броя от тях, както и разпространението до всяко домакинство, ще е в рамките на бюджета на Български пощи за 2011 г.

За популяризирането на цифровата ефирна телевизия ще бъдат използвани социалните мрежи, а меморандум ще регламентира начините и формата на взаимодействие между държавните институции и частните медии.

Предвижда се създаване на демонстрационни места в магазините на търговските вериги за битова техника, където могат да се разпространяват рекламни материали и да се излъчват клипове за популяризиране на наземното цифрово телевизионно радиоразпръскване. Търговците трябва да информират по подходящ начин клиентите си, че телевизионни приемници без вграден цифров тунер с декодер MPEG-4 след края на 2012 г. няма да могат да приемат ефирна телевизия без приставка (STB).

Преминаването към цифрова ефирна телевизия предоставя нови възможности на потребителите, като по-голямо разнообразие на програми, по-добро качество на картината и звука и по-надеждно приемане. Създават се условия за увеличаване на броя на българските програми с национален и регионален обхват, с възможност за портативно и мобилно приемане, за обогатяване на съдържанието с аудио описание, аудио субтитри, специализирани субтитри и език на знаците за хората с увреждания. Цифрови програми ще се гледат без такси.

Коментар