Навлизат по-ефективни соларни LED лампи

Соларните лампи не са новост, но опитите да се разработят подобрени модели не спират. Ето, че една компания от Хонконг е разработила соларна лампа с подобрени параметри, която би могла да е в помощ на милиони хора по света, които имат малко или никакъв достъп до електричество, съобщи GreenTech.bg

Nokero N100 е слънчева LED лампа, която има за задача да замести газените „ламби“ като източник на осветление в развиващия се свят. Компанията казва, че 1,6 милиарда души по света все още нямат достатъчен достъп до електроенергия, затова разчитат на газени лампи, които са опасни, а употребата им излиза скъпа.

N100 има размер, подобен на традиционна крушка с нажежаема жичка, но разполага с четири малки соларни панела, разположени върху водонепроницаемия й пластмасов корпус. Пет светодиода – вместо един при добре познатите соларни лампи – плюс презареждаема NiMH батерия предоставят до четири часа светлина, когато устройството е напълно заредено.

Хората могат да окачат подобна лампа навън през деня, а вечерта да я включат, за да им свети.

Времето, сезоните и географската ширина могат да повлияят на зареждането. Nokero твърди, че един ден за зареждане на слънце може да осигури около два часа светлина, макар че презареждането в териториите около екватора може да осигури и повече.

Светодиодите са проектирани за живот 50 000 до 100 000 часа, а слънчевите панели са с живот 10 години.

Цената? Единична крушка е 15 долара; един пакет с 48 броя се продава за $480. Фирмата предлага “значителна” отстъпка при закупуване на хиляда или повече. Тя твърди, че крушката се изплаща в рамките на няколко месеца, когато се използва вместо газена лампа. Компанията очаква, че основни купувачи ще са неправителствените организации.

Въпреки че не посочва силата на светлината, измерена в лумени, разработчикът твърди, че N100 е пет пъти по-ярка от газена лампа и използва само 1/200 от енергията й.

Коментар