Мобилтел поглъща Мегалан и Спектър Нет


Директорите на Спектър Нет и  Мегалан подсиха предварително споразумение с Мобилтел за продажба на 100% от бизнеса си

Мега поглъщане на българския интернет пазар обяви Telekom Austria Group, към която принадлежи М-Тел. Австрийската компания купува напълно операторите Мегалан Нетуърк АД и Спектър Нет АД, съобщиха от Виена.

Телекомът ще придобие двете компании чрез своето поделение Мобилтел, като плати 72 милиона евро в кеш. 14.5 млн. от тази сума е обвързана с постигане на опрeделени критерии и ще бъде изплатена в края на 2011 г., гласи официалното съобщение.

Поглъщането подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.

Локалният мениджмънт на Мегалан и Спектър Нет ще бъде запазен, тъй като двете компании ще продължат да оперират отделно в продължение на 18 месеца. Пакетни предложения от М-Тел обаче ще се появят на пазара още през тази година.

"Конвергенцията на фиксирани и мобилни комуникации е ключова характеристика на телекомуникационния пазар. Тази тенденция е ясно видима в домашния пазар на Telekom Austria Group и започва да се проявява бързо и в конкурентната среда в България. Планираното поглъщане на двата оператора е естествена следваща стъпка за Мобилтел. Тя ще позволи на Мобилтел да стане напълно интегриран оператор и да участва в очаквания силен растеж на фиксирани броудбанд, IPTV и конвергирани продукти”, коментира Ханс Аметсрайтер, CEO на Telekom Austria Group.

Мегалан и Спектър Нет имат общо 85,400 линии за достъп към края на 2009 година. Приходите им възлизат на 25.3 млн. евро. Продуктите и услугите на двете компании се допълват и ще позволят на М-Тел да излезе с предложения за ключовите сегмента на бизнеса и домашните потребители, посочва купувачът.

Коментар