Изменят закона за електронния подпис

Днес министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за електронния документ и електронния подпис.

Законът, приет през 2001 г., макар и възприемащ основите положения на Директива 1999/93/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 13 декември 1999 година относно правната рамка на Общността за електронните подписи, не е в пълно съответствие с нейните изисквания. Поради това се налага неговото изменение и допълнение в няколко насоки.

Една от най-съществените промени е свързана с това, че сертификатите на доставчици на е-подпис от страни в ЕС ще се признават и у нас. Новият проект предлага универсалният електронен подпис (най-високото според сега действащия закон ниво) да се приравни по режим на квалифицирания електронен подпис. Удостоверения за квалифициран електронен подпис, издадени от доставчици на удостоверителни услуги, установени в държави-членки на Европейския съюз, се признават за равностойни на удостоверения, издадени от български доставчик на удостоверителни услуги.

Променя се режимът на необходимост от потвърждаване на получаването на електронно изявление винаги, когато такова е изпратено по електронен път, макар да е възможно страните да уговорят противното.

Законопроектът предвижда още отмяна на регистрационния режим на доставчиците, като режимът се заменя с уведомителен. Комисията за регулиране на съобщенията запазва своите контролни правомощия над доставчиците на удостоверителни услуги относно надеждността и сигурността на удостоверителните услуги.

Регламентира се възможността за доброволна акредитация, осъществявана от Изпълнителната агенция „Българска служба за акредитация".

Коментар