Пазете се от лаптоп-синдрома “печени кълки”

Това може да ви касае дори в момента, докато четете тази статия. Ако се окаже така, може да помислите за ново място на лаптопа си.

Ноемврийското издание на сп. “Педиатрия” изследва случай, касаещ 12-годишно момче, за чийто преносим компютър се смята, че е причинил “еритема аб игне”, кожен проблем, известен като “синдромът на препечените крака” – което преведено на модерния език може да се трансформира и в “синдрома печени кълки”.

“Еритема аб игне” е разстройство на кожата, при което засегнатата кожа става кафява. Това обикновено е причинено от продължително излагане на топлина или инфрачервен източник, като например електрическа възглавничка или бутилка с топла вода.

В миналото “еритема аб игне” най-често е наблюдавана при пациенти, които са работили в близост до открит огън и въглищни печки. Честотата намалява след въвеждане на централното отопление.

Днес обаче учените наблюдават вълна от нови случаи, причинени от преносимите компютри. Е, нека да е ясно – случаите, причинени от лаптопи, все още са рядкост. Учените знаят само за 10 такива случая от 2004 г. насам.  Тези пациенти са уникални с това, че промяната на цвета на кожата се появява на бедрата им и е асиметрична.

12-годишното момче, за което се говори в статията в научното списание, се смята за най-младият пациент на “еритема аб игне”, предизвикан от лаптоп. Младежът играел компютърни игри по няколко часа на ден с лаптопа в скута си. Това продължило с месеци. Момчето усещало топлина откъм лявата си страна, но не променяло позицията на лаптопа.

Неговата “еритема аб игне” е развита само на левия крак. Авторите смятат, че вероятно е причинена от топлината, излъчвана от оптичното устройство. Батерията на лаптопа и вентилаторът са други двама заподозрени виновници.

В редки случаи хроничната “еритема аб игне” може да доведе до плоскоклетъчен карцином, което е форма на рак, предупреждават лекарите.

Авторите на изследването заключават, че макар кожният проблем да е все още рядкост, популярността на лаптопите вероятно ще увеличи броя на случаите в бъдеще. Медиците предупреждават, че кожата на децата е особено чувствителна към топлина и препоръчват да се сложат предупреждения за това под формата на етикети върху лаптопите.

Коментар