Ефектът на нетбука като евтин ноутбук се изчерпа

Ефектът от това нетбукът да се представя като много евтин ноутбук вече е изконсумиран. Подобно схващане генерираше големия интерес към нетбуците в първите години от появата им на пазара у нас, но вече се наблюдава спад в сегмента, заяви Данаил Вълков, представител на Acer за България.

Има също така и насищане на пазара с нетбуци. Все повече потребители обаче разбират, че нетбукът не е пълноценен ноутбук.


Данаил Вълков, представител на Acer за България, смята, че няма предпоставки нетбуците да продължат да генерират нарастващи продажби

В Западна Европа нетбуците продължават да са силен сегмент, защото за много потребители те се явяват второ устройство към основния им компютър – десктоп или ноутбук, което активно носят със себе си. У нас подобен начин на употреба е силно ограничен и няма предпоставки нетбукът да генерира продължаващи продажби в ролята си на втори компютър.

Acer е най-големият доставчик на ноутбуци на българския пазар и за трите тримесечия на настоящата година, стана ясно на пресконференция вчера. Компанията държи също първите места в продажбите на монитори и проектори през третото тримесечие, обяви Антон Владимиров от представителството на Acer у нас, позовавайки се на данни от различни проучвания.

Acer влиза в празничния сезон на продажби с редица нови продукти. Компанията първа ще предложи у нас нотбуци с последно поколение графика на AMD, чиято световна премиера се състоя вчера. Достъпен е и нов модел нетбук Aspire Happy в няколко цвята. Широката гама ноутбуци е допълнена от неттопи и мултимедийни продукти като 3D монитори, проектори и др.

Новост е също фабричното инсталиране в ноутбуците на пакета от приложения MS Office 2010 с опция за български или английски интерфейс. Досега потребителите на Acer винаги са имали тази възможност, но за операционната система Windows. Вече тя е налична и за популярния офис пакет на Microsoft.

През първата половина на следващата година Acer ще предложи на българския пазар и таблети, съобщи Данаил Вълков. Вчера компанията направи глобалния си анонс за навлизане в нишата със сериозна гама от устройства.

„Таблетът е нетипично устройство и ще трябва да мине известно време, докато българският потребител се адаптира към него. Освен ако цените не паднат бързо до нива от порядъка на 600-700 лв., трудно ще има пробив на таблетите”, коментира Вълков. „Определено ще пробваме тази ниша, но в момента не съм особено голям оптимист, че веднага ще постигнем добри резултати”.

През декември у нас ще се появят и моноблок компютри на Acer, при които системният блок е вграден в монитора. Acer има позиции на този пазар от година и половина. Очаква се това да бъде ниша с неголямо, но стабилно търсене както от бизнес потребители, където целта е да се пести място, така и от индивидуални домашни потребители, коментира Данаил Вълков.

Скоро Acer ще пусне на пазара и пълноразмерен ноутбук с два екрана, единият от които ще служи и за виртуална клавиатура. Моделът Iconia ще работи под управление на Windows 7 и се очаква на пазара през януари 2011 година.

Компютърният пазар в България е бил сериозно повлиян тази година от изненадващите движения на щатския долар. Средно, продажбите са се запазили на нивото от миналата година, но колебанията на долара са объркали традиционното поведение на пазара, сподели представителят на Acer.

На глобално ниво конюнктурата също е особена. Традиционно силният сезон на продажби покрай началото на учебната година не се е случил нито на световния пазар, нито у нас. Септември, когато обикновено се наблюдава събуждане на пазара, се е оказал доста слаб, коментира Данаил Вълков.

„Началото на годината беше на много по-високо ниво спрямо миналата, когато се говореше само за криза. Последвалият ръст на долара обаче обърка плановете на всички. 65-70% от ноутбуците при нас са в ценовия клас до 1100 лева и когато се излезе от тази психологическа граница, хората предпочитат да изчакат, вместо да купят сега. Като цяло, през годината се движим на нивото от миналата, но разпределението е по-различно, поради изброените фактори”, уточни Вълков.

по темата: „Ефектът на нетбука като евтин ноутбук се изчерпа”

добавете коментар...

  1. възмутен

    Продължавам от предния коментарПоисках сериен номер на стария и новия HDD на лаптопа ми ACER но ми бе отказано от оторизиризания сервиз въпреки,че имах гаранция до март2013год.След като казват, че са ми сменили HDD иса сложили новHDD как се изтегли тази информация от новия HDD и сега трябва да търся контакт с производителя на ACER за да разбера серийния номер на стария HDD и на новия и да се окаже че нищо не е сменяно .Коментирайте този случай със сервиз МОСТ КОМПЮТЪРС

  2. възмутен

    Занесох лаптопа си за ремонт в сервиз за дефектирала букса на лаптопа.Освен нея ми бе сменен и харддиска без да съм искал това тъй като не ми е създавал проблеми и ми бе изтрита цялатаинформация на него.От сервиза ми поискаха 234лв. за ми върнат стария HDD ,за да си възстановя информацията,но аз отказах.Реших да проверя дали наистина ми е нов HDD иго занесох на специалист.Каква беше нашата изненада когато той възстанови. много файлове с моята информация и снимки на новия HDD според сервиза.Исках сериенномер на стария и новия

  3. Master

    За всичко са виновни мобилните оператори – високи цени на мобилен интернет — което е най-важното в случая. Аз също никога повече няма да си купя Acer – защото просто не е марка за HardUsage, продукцията им е некачествена – летят бутони гаснат, моята препоръка е Apple или Lenovo.

  4. Миро

    Acer печелят клиенти, защото имат изключително широка гама от модели. Освен това цените им са без конкуренция при най-големите марки. Където и да погледнеш по магазините и обявите в интернет – навсякъде техни оферти. Нормално е да са на първо място.

  5. zapoznat

    Много съм разочарован от Acer

  6. g

    Точно пък Acer няма да си купя никога!

Коментар