WikiLeaks изнесе “тонове” секретни документи

Скандалният сайт WikiLeaks публикува поредна порция от секретни документи за дипломацията на САЩ. Над 250 хиляди документа, достъпни в интернет, разкриват външнополитически планове на страната, информация за правителствени ръководители и други данни.

Информацията от WikiLeaks беше бързо разпространена от водещи медии като Guardian, New York Times, Le Monde и El Pais. Има риск САЩ да бъдат въвлечени в грандиозен международен скандал, отбелязва Guardian.

Документите разкриват, че лидери на арабските страни са искали от Вашингтон да нанесе самолетен удар по Иран. Друго скандално разкритие е поръчката на американски дипломати да шпионират ръководителите на ООН.

Публикациите изваждат наяве също участието на китайското правителство в атаката срещу Google в началото на тази година, както и тясната връзка на руското правителство с организираната престъпност.

Изнесените документи разкриват спонсорите на големи терористични организации, информация за секретни операции на Ал Кайда, за тайни преговори между Русия и САЩ в областта на ядреното оръжие, за плановете на САЩ по обединяване на Корея и др.

Междувременно, хакери се опитаха да осуетят достъпа до скандалната информация, като организираха DDoS атака срещу WikiLeaks. За известно време вчера документите бяха недостъпни, но привечер сайтът възстанови напълно работата си.

Правителството на САЩ е поискало от WikiLeaks да не публикува документите, които застрашават живота на разузнавачи, дипломати и други хора, упоменати в материалите. Белият дом настоява, че сайтът е получил незаконно служебна информация, чието обнародване ще се отрази негативно на националната сигурност.

Висши американски политици, сред които Хилъри Клинтън, са обсъдили проблема със свои руски колеги. Споделеното виждане обаче е, че Wikileaks е като терористите – или ви убиват, или вие ги убивате. Ако им платите, те проявяват апетит, казва  Сергей Карагановас, председател на съвета по външна и отбранителна политика на Русия пред rusnovosti.ru.

Коментари по темата: „WikiLeaks изнесе “тонове” секретни документи”

добавете коментар...

  1. Sluchaen surfer

    Интересно по какви подбуди хакери искат да спрат публикуването на информацията, след като по принцип хакерите правят обратното – дават информация ?! Май тези хакери са на работа за някое правителство.
    Огледални сървъри: http://wikileaks.info/
    Информацията се предава като компресиран със 7-zip файл, вероятно с торрент(и) вътре. Който иска може да ги изтегли въпреки атаката срещу основния сайт.

  2. Agent007

    Тепърва ще ставаме свидетели на подобни разкрития – това са публични тайни дето всеки ги знае, но сега придобиха гласност благодарение на свободата в интернет. Не изключвам възможността този сайт wikileaks да е създаден от службите с цел да се затегне контрола над интернет като контрамярка. Ще разберем скоро

Коментар