Путин разпореди Русия да мине на Linux

Владимир Путин подписа вчера документ, който описва график за преход на държавната администрация към свободен софтуер, предадоха руските медии.

Планът за "преход на федералните органи на властта и федералните бюджетни ведомства към използване на свободен софтуер" ще бъде реализиран в периода от 2011 до 2015 година.

Документът има обем 17 страници. През третото тримесечие на 2011 г. трябва да бъдат утвърдени спецификациите на форматите за данни, които ще поддържа свободният софтуер.

Пилотни проекти по внедряване на свободен софтуер ще започнат през второто тримесечие на 2012 година. Пълното внедряване на новата платформа в органите на властта и бюджетните ведомства ще приключи през третото тримесечие на 2014 г.

Предвижда се изграждане на национален репозитар, който ще съдържа дистрибуции на Linux и магазин за приложения, подобен на App Store, но за свободни операционни системи.

Идеолозите на проекта виждат няколко ползи от свободния софтуер – спиране на плащанията за лицензи, поръчки на софтуер от местни разработчици вместо импорт на външни продукти и насърчаване на иновациите в икономиката.

Коментари по темата: „Путин разпореди Русия да мине на Linux”

добавете коментар...

  1. Измекярската корупция

    Разбира се, че игнорирането на финансовия аспект е наивно, особено, когато се отнася за държавната политика. Ясно е също, какви предимства създава свободния софтуер както за ползвателите, така и за местната ИТ индустрия. Питам се, кога ли корупцията в България ще спадне до това ниво, при което някой да се запита, какви са интересите на местните софтуерни производители и най-вече на ползвателите на продукцията им?

  2. Стоил

    интересна теза на Зелен Бетон, споделям я напълно. Путин върна високомерието на Русия и изглежда тази страна може да е успешна само по този начин. Видяхме как при елцин се разпадаше бясно, сега е стабилна и със самочувствие, макар и недемократична

  3. Зелен Бетон

    Тук не става дума нито за пари, нито за това дали руското правителсто е фен на Майкрософт или не. Става дума за ПОЛИТИКА.

    Русия очевидно има намерение да остане самостоятелен център на влияние в света, а не да бъде просто важен фактор в глобализационните процеси. Философията зад приемането на Линукс е същата, поради която междурелсието на ж.п. трасетата в бившия СССР е било направено различно от това в Европа: за да не могат чужди войски и военна техника да използват местната ж.п. инфраструктура при инвазия. Умишлено издигане на технически бариери с цел защита от неконтролирано чуждо проникване: това имаме и в случая.

    Преминаването на руската държавна машина към Линукс ще активизира местните разработчици на софтуер с отворен код – които, естествено, ще създават ако не оригиналите, то поне задължително версии на програмите си на руски. И особено с тоя репозитар (егати и думата…), редовият руснак винаги ще предпочете да си изтегли безплатна и написана на родния му език програма за нещо, вместо да се мотае с английския. Така ще се понижи влиянието на англоезичните глобални комуникации и като цяло на англоезичната култура – чийто всеизвестен троянски кон по цял свят са компютърните технологии.

    Като последица, ясно ще се диференцира рускоезичното Интернет пространство (то и сега съществува, но границите му са размити). Никак няма да се учудя, ако в близко бъдеще се появят руски аналози на Гугъл, Скайп и други базови онлайн услуги (както са тръгнали да правят китайците). Може би дори и руски браузър и т.н.

    Накратко: ходът е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО и ПРЕДИ ВСИЧКО ПОЛИТИЧЕСКИ. Икономиите от лицензи на Майкрософт не че са малки, но са дребна работа в сравнение с ползите за руската ИТ индустрия (като стимул за развитие) – и още по-важното: капсулирането на руската сфера на съществуване и съоъветно нарастването на възможностите на властта в Русия да влияе върху обработката на данни и информационния обмен. Дори си мисля, че това последното е било съображение номер 1.

  4. Money

    Няма как в днешния свят да се игнорират парите. Около тях се върти всичко. Живеем в общества с пазарна икономика и в основата на този свят са парите и стремежът към печалба. В друго общество можем да си говорим и за други ценности.

  5. Радослав Иванов

    Пари, пари и пак пари… А бе хора, вие някога мислили ли сте за нещо по-различно от парите? Защо, по дяволите, сте акцентирали над спиране на плащането за лицензи? Защо пък все тази следа поемате? Нима това е най-важното за тях – Руснаците… I meant РУСНАЦИТЕ!?!… Съмнявам се!
    Но-о-о изглежда всеки е в малка или голяма степен роб независимо под каква форма се проявава това – изглежда най-честият случай са парите! Ха, накъде сме тръгнали по дяволите, ами свободата, онази глупава и същевременно славна свобода… Онази свобода, за която говори глупавият Дон Кихот, дали е толкова глупав, колкото е запазил нещо човешко в себе си (зависи какво разбирате вече под човешко), а именно – желанието и устремеността към СВОБОДА… Ех, Санчо… Тази свобода и този салам.. яж салами, Санчо, яж! Та те (саламите) са олицетворение на чревоугодничеството, характерно за хората с големи гуши – онези питомните.
    Прасенцата! или пък не? Вие решете, но колкото по-често срещам сравнението между свобода и цена, толкова по-провокиран съм да споделя извращението си от пътя на човешката природа.
    Това бе забележката ми! (извинявам се, че представям първо нея)
    А сега по темата – сигурен съм, че това решение е колкото ключово толкова и рутинно. Защо? Отговорът е прост:
    Ключово, защото – предоставя възможност за увеличаване на пазарният дял на Линукс, а това ще поведе след себе си големите компании, и ще им даде повод да се замислят защо да не създадат версия на популярната си програма и за тази операционна система.
    Рутинно, защото – предвид тенденциите в последно време се очаква такова масова преминаване от едната система (Уиндоус) към другата (Линукс), като се забелязва и едно постоянство в това раздвижване.
    Но-о-о да спра дотук, че започнах пристрастно да се отнасям към акцията.
    Весели празници от мен.

Коментар