Франция въвежда данък върху таблетите

Таблет компютрите във Франция ще се облагат с данък „частно копиране” , решиха законодателите в страната. Подобен данък съществува за компактдисковете и медийните плейъри.

Очаква се решението за таблетите да влезе в сила от януари 2011 година и да доведе до поскъпване на таблетите с 12 евро, съобщи numerama.com.

Данъкът ще засегне само устройствата с операционни системи Apple iOS и Android. Таблетите под Windows попадат в категорията на компютрите, за които не се прилага данък „частно копиране”.

Подобен данък се взима и в други европейски страни. Въвеждането му е продиктувано от съображения за защита на авторското право. Предполага се, че когато купува чист компактдиск за запис или плейър, рано или късно човек нарушава закона за авторското право, като копира на CD или записва в паметта на плейъра видео и аудио.

Тъй като е много трудно да се докажат подобни нарушения, законодателите по подразбиране облагат с данък „неблагонадеждните” продукти. Постъпленията от данъка се разпределят между притежателите на авторски права.

Коментари по темата: „Франция въвежда данък върху таблетите”

добавете коментар...

  1. Kalpazan

    Долу авторските права и патентите. Само спъват пргреса на човечеството и просперитета на социализма!

  2. .

    Лоша новина, но един ден т.нар. защитници на авторското правo ще си получат заслуженото и ще бъдат наказани.

  3. .

    Лоша новина, но един ден т.нар. защитници на авторското право ще си получат заслуженото и ще бъдат наказани.

  4. Радослав Иванов

    Coup de grace… French $hit…

  5. e-berlin.org

    По-излишна нация от франсетата няма.

Коментар