Започва седмица на водорода в България

В понеделник, 7 февруари започва „Седмица на водорода в България”, част от обявената от ЮНЕСКО Международна година на химията  2011, съобщи БАН. Събитието ще бъде под егидата на премиера Бойко Борисов и Европейската водородна асоциация, а официален гост е президентът  на „Европейския изследователски консорциум по водородна енергетика” д-р Паул Лукезе. Организатори на „Седмицата на водорода в България” са Българското водородно общество и БАН.

В последните десетилетия парниковият ефект и замърсяването на атмосферата се оказаха реални проблеми пред развитието на човешката цивилизация. Това стимулира научните търсения към алтернативни екологични горива и източници на енергия, посочиха от академията.

От 2003 г. водородните технологии са включени в рамковите програми на Европейския съюз (ЕС) и от октомври 2008 г. тези технологии бяха обявени за „водеща стратегическа енергийна технология на бъдещето” с финансиране за следващите шест години от над 6 милиарда евро.

У нас ще бъде създаден Балкански център „Водородни технологии”, като София ще е основен координатор за разпространение на водородните технологии в югоизточна Европа. Финансирането на проекта ще се осъществява чрез програми на Европейската комисия.

Целта е София да бъде член на Европейската програма HyRaMP и в столицата да се изгради първата експериментална Газостанция на водородно гориво.

Една от многото планирани изяви в седмицата на водорода е дискусията на тема „Текущи и бъдещи европейски проекти в областта на водородната енергетика”. В понеделник От 14,30 часа в  Заседателна зала ХТМУ ще се обсъждат текущи и бъдещи  български проекти в областта на водородните технологии и приоритетите на GTI инициативата към 7-ма рамкова програма.

На 8 февруари д-р Паул  Лукезе ще посети  кмета на София Йорданка  Фандъкова, за да дискутират въпроса за това как София да стане  столица на водородно гориво. По-късно д-р Лукезе ще се срещне с директора на Института по електрохимия и енергийни системи към БАН, проф. дхн. Здравко Стойнов, като на срещата ще бъдат обсъдени въпроси относно текущите и бъдещите европейски проекти в областта на водородната енергетика.

Предвидени са също срещи на д-р  Лукезе с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и с председателя на БАН Никола Съботинов. Седмицата на водорода ще бъде закрита на 10 февруари.

Коментари по темата: „Започва седмица на водорода в България”

добавете коментар...

  1. Валери

    Водородното гориво има бъдеще, но е опасно за съхранение. Единственото решение на въпроса е създаването на водороден наносюнгер, който ще може да съхранява в порестата си структура стотици и хиляди пъти водород спрямо обема си. При подаването на минимално напрежение водорода се отделя от наносюнгера и постъпва директно във водородната клетка без опасност от експлозия. С една дума, който търси ще намери!

Коментар