Nokia щяла да се мести в САЩ и към Windows

CEO-то на Nokia Стивън Елоп ще предприеме решителни действия за заздравяне на компанията

Информациите около Nokia, официални и слухове, заливат интернет пространството, откакто анализаторските компании отчетоха пореден спад в пазарния й дял, въпреки ръста в продажбите.

Самият CEO на Nokia – Стивън Елоп призна, че е необходимо да бъдат предприети незабавни мерки в компанията. Блогът на barrons.com твърди, че финландският гигант обмисля много сериозно възможността да възприеме мобилната платформа Windows Phone 7.

Слуховете стигат и по-далеч. Според непотвърдени официално информации, Nokia планира да пренесе централата си от Финландия в САЩ. Става въпрос за създаване на т.нар. виртуален офис, като топ-мениджърите на компанията ще прекарват голяма част от времето си именно в САЩ.

В интернет бе разпространен пълният текст на писмото на изпълнителния директор Стивън Елоп до служителите на компанията. В него се говори за бедственото положение на финландския гигант, а самото писмо е озаглавено „Стоейки на горяща платформа”. Публикацията на techcrunch.com също намеква, че Nokia ще се мести в Силициевата долина.

Стивън Елоп дойде в Nokia от Microsoft, така че това е още една предпоставка за възприемане на Windows Phone 7.Собствената ОС на компанията – Symbian губи дял за сметка най-вече на Android, както и на епълската iOS, а другата мобилна платформа на Nokia – MeeGo все още е непопулярна.

Стивън Елоп признава, че Nokia сама се е докарала до това критично състояние, като отправя сериозна критика на топ-мениджърите на компанията, много от които ще загубят постовете си съвсем скоро. „Първият iPhone излезе през 2007 година, а ние и досега не сме пуснали достоен конкурент. Apple промени правилата на играта на пазара за смартфони”, откровен е CEO-то на Nokia.

Елоп определя мобилната платформа на Google като онази сила, която в момента привлича най-иновационните технологии. Android се радва на поддръжката на огромен брой разработчици, оператори и производители и се чувства превъзходно във всички сегменти на смартфон пазара.

CEO-то на Nokia смята също така, че неговата компания не е в състояние да пуска своевременно нови технологии на пазара. Symbian се развива бавно и не удовлетворява постоянно растящите нужди на потребителите, а към края на 2011 година на пазара ще има само един модел с MeeGo.

Петък, 11 февруари, ще е големият ден за Nokia. Тогава Стивън Елоп ще обяви кадрови промени и други важни решения, целящи да запазят лидерството на компанията на пазара за мобилни телефони и смартфони.

Коментари по темата: „Nokia щяла да се мести в САЩ и към Windows”

добавете коментар...

  1. Blah

    stangen, ако една компания има ясна стратегия и цел за своята платоформа, то остава да се извървят стъпките в правилната посока. Към момента Symbian има най-големия дял от пазара с ~300 милиона устройства, и то в средния и ниския клас . Моя коментар беше точно за стратегията и че трябва да се върви в посоката, която съм споменал…вместо да се X. Но кой знае…може и да греша… 😉

  2. stangen

    Blah, според мен това ще стане трудно. Симбиан е прекалено тромава, не е интересна за разработчиците на приложения заради многото ограничения които налага.Дори и да се хванат да я преправят ще им отнеме много време а конкуренцията не спи. Мигрирането към друга ОС е единственият им възможен умен ход. Но всичко ще стане ясно утре от пресконференцията на компанията.

  3. Алекс

    Минат ли на Windows това ще е краят на Nokia.

  4. MNSP

    Ще е тъпо ако европейска гордост като Нокия премести централата си в САЩ. Ще ни остане само един Мерцедес.

  5. Blah

    Вместо да унищожава Symbian, Елоп можеше да вземе добрия модел на конкурентите си за разпространение на платформа – отвореност, прозрачност, изграждане на широка партньорска мрежа, документираност, леснота и завършеност. С принципа =махаме нашето и ползваме чуждото= няма да прокопсат…дано не съм прав!

Коментар