Окончателно: Nokia минава на Windows Phone

Nokia, най-големият производител на мобилни телефони в света, обяви стратегическо партньорство с Microsoft. Двете компании ще комбинират ресурси за разработка на нови мобилни продукти и услуги, стана ясно на пресконференция в Лондон.

В рамките на партньорството Nokia ще заложи на Windows Phone в своята смартфон стратегия, като ще добави към нея лидерските си технологии за изображения.

Nokia ще подпомогне развитието на Windows Phone със своята експертиза в хардуерния дизайн и езиковата поддръжка. Освен това компанията ще осигури по-широко географско проникване, повече пазарни сегменти и по-голям ценови диапазон на Windows Phone устройствата.

Двете компании ще разгърнат съвместни маркетингови инициативи и ще споделят обща пътна карта за развитие на мобилни продукти, се казва в съвместното изявление.

Партньорството между Nokia и Microsoft обхваща и търсенето в интернет. Bing ще бъде технологията за търсене в устройствата и услугите на Nokia, а Microsoft adCenter – рекламната платформа.

От друга страна, Nokia Maps става част от картографските услуги на Microsoft. Така например, Maps ще бъде интегрирана в Bing енджина на Microsoft и в рекламната платформа adCenter.

Инструментите за разработка на Microsoft ще бъдат използвани за създаване на приложения, които ще работят на Nokia Windows Phones устройства. Магазинът за съдържание и приложения на Nokia пък ще бъде интегриран с Microsoft Marketplace.

Мобилната операционна система Symbian, която е основна за смартфоните на Nokia в момента, ще стане франчайз платформа. Новата стратегия цели да запази и разшири инсталираната база от 200 милиона Symbian смартфона. Компанията очаква да продаде около 150 милиона Symbian устройства в близките години.

Другата мобилна платформа на Nokia – MeeGo, която е в процес на разработка, ще продължи да се развива като проект с отворен код. Компанията потвърди плановете си да пусне MeeGo устройство по-късно тази година.

Освен това от 1 април Nokia ще има нова структура, съставена от две ясно обособени бизнес поделения: Умни устройства и Мобилни телефони. Първото ще отговаря за бизнеса със смартфони и ще се ръководи от Джо Харлоу. В неговия обсег влизат очакваното Windows Phone портфолио, Symbian смартфони, MeeGo компютри и стратегическите бизнес операции.

Шеф на поделението Мобилни телeфони става Мери Макдоуел. Тази бизнес единица ще има за задача да реализира стратегията на Nokia “уеб за следващия милиард”, която цели да свърже още един милиард души и да им осигури достъпен интернет и приложения.

Коментари по темата: „Окончателно: Nokia минава на Windows Phone”

добавете коментар...

  1. бахор

    нокия щели да изкарват смартфони с win p 7 чак на есен и какво ще продават междувременно и от какво ще печелят от евтините телефони ли. Сигурно за да оцелеят трябва да съкратят полвината персонал ама най вероятно тоя дето работи а не седи на меки столове и се почесва зад ушите

  2. and1soma

    Ех ех и на мен Nokia ми бяха любимци, но след тази глупост която направиха просто ще забравят да си купя техен продукт, Android-чо е за мене пътят и в open source софтуера е истината и свободата.

  3. englishman-in-new-york

    От I-phone-a на Apple по-добър smart няма:-)

  4. ехо

    Жалко . Навремето много харесвах nokia. Ще се отрази много зле на компанията . Но както се казва , всяко начало си има край . Няма да е зле , да не обръщат гръб на Symbian все пак . А на този етап по добро от IOS и Android няма .

  5. oldschool

    Аз все още не съм убеден че това е окончателно. Само погледнете http://www.google.com/finance?client=ob&q=NYSE:NOK . Би ме учудило ако акционерите на Нокиа не предприемат нищо.

  6. Много добре

    Едно време се двоумях, но сега вече е ясно – Nokia окончателно отпада от конкуренцията.

  7. махо

    Най-много ми хареса това: от „две пуйки няма да се получи орел” (Вик Гундотра). . Не знам кой го е казал ,ама е точно.не знам кой печели от тая сделка,ама ми се струва ,че не е нокия

  8. Kiril

    @Go6u – в WP7 има copy/paste а да ти кажа това така и не съм ползвал тази функционалност на моя Андроид. Колкото до Qt – и на мен ми е малко тъжно че няма да се използва вече, но алтернативата е наистина по-добра – C# и Silverlight са наистина много по-лесни.

    @male lele – човек това са глупости WP6.5 беше такава трагедия, докато wp7 e просто любимата ми ОС. Лесен, бърз и красив… Ти поне държал ли си такъв телефон преди да говориш?

  9. Sirius

    До Go6u: не си прав за copy-paste, има такава функция в WP7, пише го на сайта на майкрософт
    http://www.microsoft.com/windowsphone/en-us/features/update-info.aspx

  10. Евок Севок

    Най-много ми хареса това: от „две пуйки няма да се получи орел” (Вик Гундотра).

  11. леле мале

    само HTC – най добрите телефони. Който един път си вземе HTC няма да се сети да поиска Nokia. Много софтуер и постоянно ежендевно опресняване на програмите и операционната система.Много добра изработка , качесвени екрани, супер параметри. Nokia пасти да яде особено с това ново партньорство

  12. male lele

    Nokia още не са рабрали колко са си го набутали.Ще загубят процента от пазара който имат. Windows Mobile (Phone 7 ) умря. Свястна е само версията 6.5

  13. Go6u

    Мхм гениално действие за това акциите на нокия паднаха с 16% кхкх.
    Който не е наясно, Нокиа имат най-доброто към момента cross-platform API за софт -Qt, но сами се наведоха и го поеха от m$ и сега ще станат просто още едни производители на телефони…. нищо добро не ги чака.. А който пък ептен не е в час WP7 НЯМА copy и paste function.. бах аз тоз смартфон…

  14. Kiril

    Това е гениално 🙂 Следващия ми телефон ще е Нокия :)))

  15. Sirius

    При това сриване в последно време, длъжни бяха нещо да измислят. Не е лишено от смисъл подобно партньорство, дано успеят – Нокия все пак е символ на мобилността и е европейска компания, ако и тя загине, няма да е по-добре за всички, които сме на тази територия.

  16. Blah

    …и следващия ми телефон ще бъде с Android.
    Благодаря!

  17. Алекс

    Чао, Нокия! Приятно ми беше до сега да използвам продуктите ти, но след тая тъпа сделка ще ги сменя с тези на малкото зелено роботче.

  18. Йордан Парашкевов

    И Nokia ще спечели, защото symbian вобще го няма и заради него компанията изостава от Android и iOS. Да не говорим, че в близкото бъдеще ще излезе и Windows 8 работещ на ARM и тогава Nokia ще има възможността да подкара пълнофункционален windows на телефоните си !!!

  19. MNSP

    Опаааа! Кой ще спечели повече от това – изглежда Майкрософт. Нокия все още е най-голяма при смартфоните, а MS никакви ги няма там.

  20. stangen

    Логично и очаквано. Дано ми се промени мнението за Нокия и следващият ми телефон да е от финладската фирма задвижван от WindowsPhone 7.

Коментар