Мравките живеят в свой Facebook

Научно изследване установи, че мравките живеят в общество, организирано по подобие на социалната мрежа Facebook. Повечето от тях контактуват с няколко десетки себеподобни. Някои мравки обаче имат и ограничен списък от стотина „приятели”, твърдят ентомолози от Станфордския университет.

Предполага се, че мравките с разширен списък от приятели изпълняват ролята на информационни хъбове, които събират и разпределят информацията по колонии. Но не всички мравки са еднакво общителни, твърдят учените. До този извод те стигат, след изследване на червените мравки-жътварки, обитаващи сухите райони на Северна Америка.

Мравките използват система от химически сигнали за общуване – отделяйки феромони, те информират останалите членове на колонията за източници на храна, опасности и др. Адресатите на тези сигнали „прочитат” информацията чрез своите мустаци-антени.

За да определят колко интензивно мравките общуват помежду си, учените направили видеозапис на изхода на изкуствено създадено гнездо за мравешка колония. Контактите там били най-интензивни – цялата събирана от външния свят информация се стичала на входа.

Видеото било анализирано с помощта на софтуер за оценка на интензивността на контактите на всяка мравка. Регистрирани са над 4500 акта на общуване. Оказва се, че повечето мравки контактуват със себеподобните си по около 40 пъти.

В същото време обаче 10% от мравките са „говорили” и със своите стотина съплеменници. По-нататъшни изследвания ще се опитат да разкрият по какво тези свръхактивни мравки се отличават от останалите.

Запознати отблизо с интернет, учените не пропускат да направят аналогия с Facebook. По-голяма част от потребителите на социалната мрежа общуват с ограничен брой други хора, но има и такива с хиляди приятели. Именно те са информационните хъбове, в които се стичат потоците и откъдето останалите вземат това, което им е необходимо.

Свръхобщителните мравки могат да играят ролята на информационни хъбове за своите колонии, подобно на някои потребители във Facebook, смятат учените. Подробни резултати от тяхното изследване са публикувани в научното списание „Journal of the Royal Society”.

Коментари по темата: „Мравките живеят в свой Facebook”

добавете коментар...

  1. Бат Илия

    Тц, тц, глей начи Марк Зукърбърг вкарал Фейса и при мравките. А ние да не знаем. Добре, че са тия ентомолози от Станфордския университет, че ни светнаха.

    Колко ли пари са изхарчили за тези глупости.

Коментар