Какво представляват APU процесорите

Централният процесор (CPU) е основен компонент на всеки персонален компютър, откакто доминира архитектурата x86. Но CPU-то има своите слабости, най-очевидната от които е линейната обработка на данните. За сравнение, графичният процесор (GPU) се състои от много на брой малки ядра, които обработват данни едновременно. Тази архитектура позволява на GPU-тата лесно да изпълняват задачи като декодиране на видео и 3D графика.

Основните производители на процесори, Intel и AMD, знаят този проблем и отскоро комбинират възможностите на CPU и GPU в един чип, създавайки нов клас продукти.

APU архитектура

Името APU идва от Accelerated Processing Unit (ускорен процесор) и в момента се използва само от AMD. Наскоро Intel също пусна процесори с характеристики на APU, но се въздържа да нарича своите продукти с това име.

Най-просто казано, APU е процесор, който комбинира CPU и GPU в една архитектура. Първите APU продукти, пуснати от AMD и Intel, добавят графични ядра в процесорната архитектура, които споделят кеш паметта със CPU-то. Макар и двете компании да използват собствени GPU архитектури в новите си процесори, базовата концепция и причините за вграждане на GPU в архитектурата са едни и същи.

Предимствата на APU

Зад APU процесорите стоят реални предимства, а не само маркетингови послания. Драматично по-добрите възможности на новите чипове се усещат веднага от крайния потребител.

Едно от най-важните предимства е увеличената производителност. Графичното ядро в APU процесора не е на нивото на самостоятелните видеокарти от висок клас, но е значително по-добро решение от интегрираната графика, която доминира в масовия клас лаптопи. Освен това графиката на APU включва и някои допълнителни функции, като например Intel QuickSync за видео транскодиране.

Второ важно предимство на ускорения процесор е подобрената енергийна ефективност. Вграждането на GPU в процесорната архитeктура прави възможно споделяне на ресурси и постигане на желаните резултати с по-малко силиций. С други думи, APU може да осигури производителността на самостоятелна графична карта от нисък или среден клас, като консумира по-малко енергия.

Тестовете на лаптопи с APU процесори Intel Sandy Bridge и AMD Fusion потвърждават предимството в енергийната ефективност на новата архитектура. Системите, оборудвани с тези процесори, издържат по-дълго време на батерия, отколкото аналогични по производителност компютри със самостоятелна видеокарта или интегрирана графика.

Перспективите за APU

APU е нова технология с огромна перспектива. Всички процесори на Intel, с изключение на Atom, ще имат вградено графично ядро. Плановете на AMD са още по-категорични – до края на годината цялата линия процесори на компанията ще стане APU. Дори и производителят на графични процесори Nvidia възнамерява да разработи фамилия APU процесори.

APU вече са тук и подобряват потребителското изживяване, като същевременно консумират по-малко енергия. Ползите от тях са очевидни и няма основателна причина за отлагане на покупката на APU-базиран компютър.

Коментари по темата: „Какво представляват APU процесорите”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Аз съм с APU и не съм особено доволен.

  2. APU

    Много,много добра статия,тъкмо се чудех за АМД APU процесор но като прочетох че и nVidia ще правят такъв процесорр се замислих дали да не поисчакам с покупката.Но едно е ясно – това е бъдещето и то е доста преспективно.

Коментар