Български отбори на Imagine Cup в Ню Йорк

Български младежи представят страната на финала на Imagine Cup в Ню Йорк – най-голямото студентско състезание за ИТ. Решението на отбора-шампион в националния конкурс, Walk2Help, е ориентирано към опазване на околната среда. Екипът се състои от студенти в Технически университет-София, Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и Нов български университет, съобщиха от Microsoft – организатор на Imagine Cup.

Студентите, които спечелиха националния конкурс, сега се състезават на финала на Imagine Cup в Ню Йорк

Ивелин Моллов, Ивайло Хинов, Александър Далемски и Иван Гърбев и менторът Ради Атанасов описват решението си така: „Walk2Help цели да намали емисиите въглероден диоксид, отделяни в атмосферата, като стимулира хората да ходят пеша, вместо да използват моторни превозни средства. Спестеното количество въглероден диоксид се отброява от мобилно устройство и се запазва в онлайн профил в облака“.

Системата предоставя възможност за разменяне на този въглероден диоксид срещу ресурси, предоставяни от спонсори за благотворителни каузи, като мотивира потребителите да споделят своите успехи в различни социални мрежи, вкл. Twitter и Facebook. Съществува и възможност за публичен Walk2Help профил. За целта са използвани най-актуалните технологии на Microsoft, като Windows Azure, SQL Azure, Silverlight for Windows Phone 7, WCF, ASP.NET, Bing Maps и др.

Представителите на Техническия университет-Варна: Илка Серафимова, Димитър Георгиев, Валери Богданов и Светослав Щерев, с ментор Венцислав Николов, избират да се борят с наднорменото тегло сред младите хора. Те създават специален софтуер в помощ на изготвянето на план за тренировки и диети, съобразен с индивидуалността на човека.

Отборът DarkFlame, в състав Стефан Василев, Стефан Вътов, Вили Любенова и Петко Карадечев и ментор проф. Огнян Наков пък разработва решение, което цели лесно реализиране на международно сътрудничество за обмен на култури, методологии и доброволчество, подпомагани от различни обменни програми, финансирани от САЩ, ООН, Юнеско, ЕС и др.

Отборът на Митко Николов и Златомир Илиев се съсредоточава върху неутрализиране на вредните влияния на стреса върху човешкия организъм и начина ни на живот – един все по-сериозен проблем в съвременното общество. Тяхното решение Brain Relaxer работи с бинурални ритми, като синхронизира дейността на двете мозъчни полукълба и по този начин осигурява най-добрата и ползотворна почивка.

Brain Relaxer е резултат от дълги проучвания и консултации с учени. От два месеца екипът работи съвместно с учени от Невробиологичния институт към БАН за направата на психологически и невробиологични тестове, чрез които ще се наблюдава въздействието на разработката върху човека. Използвани са технологиите Silverlight, HTML и Azure.

В състезанието Imagine Cup има 5 основни категории (Софтуерен дизайн, Вградени системи, Разработка на игри, Медии и Windows Phone 7) и четири допълнителни (Interoperability, Windows 7 Touch, Orchard и IT), като всички те дават възможност на младежите да се класират на световните финали и да спечелят награди.

Oт България регистрираните са повече от 700 души, а в световен мащаб те са повече от 300 000. В категорията „Вградени системи“ на първи кръг се включиха 4 отбора, като до втория вече достигнаха 2 – един от Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и един от Технически университет – София.

Коментар