Китай осъди на смърт телеком директор

Китайски съд издаде смъртна присъда на бившия заместник-генерален директор на най-големия телеком в света China Mobile. Чан Чунжанг получава най-суровото наказание заради взети от него подкупи в размер на над един милион долара.

Изпълнението на смъртната присъда е отсрочено с две години, съобщи агенция Xinhua. Съществува възможност след изтичане на този период тя да бъде заменена с доживотен затвор, при добро поведение на осъдения.

53-годишният Чунжанг е получил незаконно $1,15 млн. долара в периода от 1994 до 2009 година, когато е заемал поста на генерален директор на China Netcom Group Corporation, заместник-директор на China Mobile и заместник-директор на пощенското управление на провинция Ляонин.

Чунжанг беше уволнен от China Mobile през декември 2009 година. Броени дни след това срещу екс-мениджъра започна разследване за корупция. През септември 2010 г. комунистическата партия изключи Чунжанг от редиците си, заради нарушаване на дисциплината и закона.

Освен във взимане на подкупи бившият топ мениджър беше обвинен в опити за съдебни машинации, както и в посредничество при сключване на сделки.

China Mobile е най-големият мобилен оператор по брой на абонатите не само в Китай, но и в целия свят. Компанията има над 600 милиона потребители, като делът й на китайския пазар надхвърля 70%.

Преди два месеца китайските власти започнаха проверки на дейността на трите най-големи държавни телекомуникационни компании – China Mobile, China Telecom и China Unicom. "Ако не изкореним корупцията, партията ще загуби доверие и поддръжка от народа", заяви неотдавна президентът на страната Ху Цинтао.

по темата: „Китай осъди на смърт телеком директор”

добавете коментар...

  1. bobo

    Пък нас телекомите ни сексат, а ние им се радваме.

Коментар