Икономичен Firefox 7 зарадва потребителите

Нова версия на Firefox решава отколешен проблем на втория по популярност браузър в света. От днес е достъпна за сваляне "седмица" с оптимизирано използването на паметта – тясно място, посочвано като най-сериозен недостатък в работата на Mozilla и подтикнало много потребители да преминат към икономичния и бърз Chrome на Google.


"Лисицата" все още е вторият по популярност браузър в света, но заплахата от Chrome принуди Mozilla да вземе спешни мерки за подобряване на своя флагмански продукт. Firefox 7 идва със значително оптимизирава работа с паметта на компютъра 
 

Firefox 7 е първият сериозно променен браузър от новия цикъл на ускорено обновяване, който Mozilla практикува от няколко месеца насам. Предходните версии 5 и 6 внесоха само незначителни подобрения, трудно уловими от редовите потребители.

При разработка на "седмицата”, усилията на Mozilla са били фокусирани върху работата с паметта на компютъра. Новият продукт консумира с 20-30% по-малко памет, в сравнение с предходната версия. В някои случаи потреблението пада с до 50%, твърди Mozilla.

Освен оптимизирана работа с паметта, Firefox 7 предлага и редица други подобрения. Така например, в новия браузър е осигурена по-качествена поддръжка на CSS 3, добавен е Web тайминг, който позволява измерване на скоростта на зареждане на уеб страници, подобрени са синхронизацията на букмаркове и пароли. Добавена е също технология Azure Direct2D for Canvas, повишена е скоростта на анимации HTML5 Canvas и са коригирани някои проблеми със стабилността на работа.

Firefox 7 включва и нова функция Telemetry, която автоматично изпраща данни за производителността на браузъра към разработчиците на Mozilla, с цел по-бързо отстраняване на открити проблеми.

Firefox 7 е достъпен за сваляне във версии за трите най-популярни десктоп платформи – Windows, Mac и Linux. Много скоро, на 8 ноември ще излезе версия 8, а Firefox 9 е планиран за 20 декември.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА  
Mozilla ще сменя интерфейса на Firefox  
Нов Firefox ще излиза почти всеки месец  
Firefox 7 ще "яде" двойно по-малко памет  
Chrome застига Firefox при браузърите  
Mozilla губи доверие в тестовете за браузъри  

Версия 9 ще предложи значително преработен графичен интерфейс. Част от бутоните и други елементи ще изчезнат, и като цяло външният вид ще изглежда много по-опростен. Според редица специалисти, промените във Firefox към опростяване и ускоряване, вкл. и честото излизане на нови версии, са повлияни от набиращия популярност Google Chrome.

Предполага се, че Mozilla скоро ще се откаже от ускорения цикъл на обновяване на Firefox, тъй като редица бизнес потребители са недоволни от тази практика на разработчика. Най-вероятно Mozilla ще разтегне цикъла за пускане на нови версии до 30 седмици, докато в момента периодът между два Firefox-а е 6 седмици.

по темата: „Икономичен Firefox 7 зарадва потребителите”

добавете коментар...

  1. Гост

    7 да е икономичен другия път. С 2гб рам съм и в момента ми заема 850-860 мб .такова нещо не съм виждал при другите версии

  2. Валери

    Да ама не, контролът върху всеки и всичко е по важен от някаква си личност или браузър. Тотален контрооооол! Сами си правете изводите???

  3. Кирил

    Не съм съгласен с колегата Иван, aз лично ползвам Nightly v. 10.0a1 на Firefox и съм много доволен. Може да видите тук – http://nightly.mozilla.org. Това е alpha версия която се обновява почти всеки ден и включва всичко ново в областа на браузера.

  4. Иван

    Последиците от глупостите, които направиха от Mozilla, не само че няма да им се разминат, а ще се задълбочат проблемите както и броят разочаровани потребители. Единствената версия, която си заслужава да се ползва е чистия и неопетнен Firefox 3.6.

Коментар