Почина Стив Джобс

Светът загуби Стив Джобс. Съоснователят и дългогодишен CEO на Apple почина на 56 години, съобщиха световните агенции.

Стив Джобс е легенда на американската ИТ индустрия. Под негово ръководство Apple израсна до най-голямата компания за потребителска електроника, символ на иновации и недостижимо качество.

Джобс имаше сериозни здравословни проблеми след операцията от рядка форма на рак на панкреаса през август 2004. В началото на тази година той излезе в отпуск по болест, а наскоро предаде поста главен изпълнителен директор на Тим Кук.

Винаги съм казвал, че ако дойде ден, когато няма да мога да изпълнявам своите задължения като CEO на Apple, първи ще ви съобщя за това. За съжаление, този ден дойде“, каза Джобс през август, подавайки оставка като главен изпълнителен директор.

Стив Джобс е роден в Сан Франциско през 1955 година от млади родители, които го дават за осиновяване. Бъдещият номер едно в ИТ бизнеса получава името си от Пол и Клара Джобс.

Семейството се премества в долината Санта Клара през 1960 г., която по-късно става известна като Силициевата долина. Джобс израства в Маунтин Вю и Купертино, където в момента се намира централата на Apple.

Той учи в Reed College, Орегон в продължение на една година, но отпада, въпреки че посещава класове, които го интересуват, като например калиграфия. След кратък престой в компанията Atari, която разработва видео игри, Джобс се увлича за известно време по будизма.

Всички тези кратковременни авантюри оформят бъдещата работа на Стив Джобс в Apple Computer – компания, която той и Стив Возняк основават през 1976 година в един гараж. Возняк вече е създал малък компютър, известен като Apple I, и се занимава с техническата част, докато Стив Джобс движи продажбите.

Apple успява да продаде няколкостотин броя от Apple I, но постига истинския си успех с Apple II, а Джобс и Возняк стават богати.

Apple излиза на борсата през 1980 година. Четири години по-късно се появява Macintosh – компютър, който превръща Apple в сериозен играч в компютърната индустрия, но скоро след това Стив Джобс напуска компанията.

През 1985 г. CEO на Apple става Джон Скъли, когото две години преди това Джобс е убедил да напусне Pepsi с думите: “Искаш ли да прекараш остатъка от живота си, продавайки подсладена вода, или искаш шанс да промениш света“.

Бламиран от борда на директорите, Стив Джобс напуска Apple и основава компанията NeXT, която така и не постига комерсиален успех. Джобс обаче се доизгражда като специалист и визионер, за да поеме отново Apple по-силен отвсякога. Това става през 1996 година, когато компанията е в миманса, губи пари, пазарен дял и ключови служители.

За кратко време Apple излиза от кризата. През 1998 година компанията пуска линията компютри iMac. Джобс насочва Apple към потребителската електроника – появяват се iPod и iTunes, а по-късно iPhone и iPad. Apple става най-скъпата публична компания, изпреварвайки през август тази година ExxonMobil по пазарна капитализация.

Стив Джобс има основна заслуга за няколко изключителни постижения в три индустрии – компютърната, музикалната и мобилната. През 1977 година той участва в изобретяването на първия персонален компютър Apple II. В началото на новия век Apple въвежда легалното цифрово разпространение на музика с iPod и iTunes.

През 2007 година иновационния iPhone променя света на мобилните телефони. Миналата година Apple обяви таблета iPad, който вече размества статуквото на компютърния пазар и създава нови навици у потребителите.

Блясъкът на Стив, неговите страст и енергия са източник на безброй иновации, които обогатяват и подобряват живота на всички нас. Светът е неизмеримо по-добър, благодарение на Стив”, заявиха в официално обръщение от Apple по повод смъртта на своя доскорошен CEO.

Стив Джобс остави съпруга, четири деца, две сестри и 49 000 служители на Apple.

Коментари по темата: „Почина Стив Джобс”

добавете коментар...

  1. Bizi

    Genii! Po4ivai v mir Steve!

  2. Ужас

    Стив Джобс остави съпруга, четири деца, две сестри и 49 000 служители на Apple. – Звучи сякаш са някакви вещи!

  3. Иван

    Стив Джобс остави съпруга, четири деца, две сестри , 49 000 служители на Apple и милиони фенове и подръжници.

  4. Човек от друго измерение

    Невероятен Гений! Човек от друго измерение!
    Поклон!

  5. Deem

    R.I.P.

Коментар