Безжичен невронен рутер управлява поведението

Безжичният невронен рутер ще позволи манипулиране на поведение и евентуално лечение

Изследователи от Кеймбридж, Масачузетс създадоха нов инструмент, който действа като безжичен невронен рутер. Разработката може да помогне на учените да определят как изключването на някои клетки в мозъка на мишки и други дребни животни ще повлияе на поведението им.

Разликата между новото устройство и подобни разработки е, че то е безжично, в резултат на което позволява пълна свобода на движение на изследваните обекти, съобщи technologyreview.com.

Досега учените използваха само фиксирана оптогенетична апаратура, която сериозно ограничаваше количеството и качеството на получаваните данни. С новата технология опитните животни могат да се движат свободно, а експертите да изследват различни участъци на мозъците им.

В оптогенетиката невроните се правят чувствителни към някои типове светлини, чрез инжектиране на фоточувствителни съединения в мозъка. Когато светлина с определена дължина на вълната достигне до грундираните клетки, те се активират или инхибират.

Тази техника може да се използва за манипулиране на поведение, моделиране на болестни процеси и евентуално за лечение. Нововъведението ще позволи на учените да изоставят обемистите лазери и оптични влакна, които се използваха досега за подобни изследвания.

Очаква се новите устройства да си проправят път на пазара след няколко години. В бъдеще технологията може да се използва в изследвания с висока пропускателна способност.

В момента са налични няколко прототипа на невронни рутери. Изследователите разработват също така системи за автоматично и дистанционно управление на невронните рутери.

Един от прототипите тежи само 3 грама, като се състои от светодиоди (LED) и лазерни диоди, вместо на обичайните източници на лазерна светлина. Инструментът комуникира директно с имплант в мозъка на изследваните животни.

Всеки от оптогенетичните импланти получава електрическа енергия по безжичен път, чрез суперкондензатори, разположени близо до областта на тестване. Тези източници на енергия работят на пикове, тъй като не са ефективни в осигуряване на непрекъсната електроенергия.

Коментари по темата: „Безжичен невронен рутер управлява поведението”

добавете коментар...

  1. assense

    Близко е времето, когато на новородени ще бъдат имплантирани още при раждане чипове в мозъка, за да бъдат манипулирани дистанционно от разстояние след време, когато са вече големи и в съзнание.Тези способи ще бъдат ползвани главно по 3причини: 1.С военна цел, за участия във военни мисии и секр.операции;
    2.С цел влияние върху съзнанието, за подтискане на осъзнатите реакции;
    3.С цел за повишаване нивото на интелигентност при научни разработки и нови открития.

  2. Дребен

    То вече си е приложено с помощта на ТВ-то….

  3. леле

    Аз пък разбрах, че са създали ефективен електронен оглавник. Интересно коя държава ще го приложи първа върху гражданите си. Е, поне в началото, само върху престъпници.

  4. blabla

    nishto ne razbrah

Коментар