Новият iPad дойде със зашеметяващ дисплей

РС-то вече не е центърът на нашия цифров свят. Устройствата, които ползваме, стават все по-портативни и персонални, заяви CEO-то на Apple Тим Кук във встъпителната си реч на най-очакваното събитие този месец – премиерата на новия iPad в Сан Франциско.

Началото на рост-РС ерата даде Стив Джобс, а ключът за успеха на Apple в тази ера е операционна система iOS, допълни Кук. Компанията е продала 315 милиона устройства под нейно управление, като 62 млн. от тях – през последното тримесечие.

Продажбите на iPad възлизат на 15,4 милиона броя през последното тримесечие – повече, отколкото е продал който и да е компютърен производител, подчерта Кук. Според него, iPad се използва за почти всяка задача и често заменя потребителските РС и дори игровите конзоли.

Всички очакват продукта, който ще ги впечатли повече от iPad 2. И ето, този продукт се появи – това е новият iPad, който, според Apple, преосмисля категорията устройства, създадена с пускането на оригиналния iPad.

Най-важното нововъведение в таблета е Retina дисплеят, който има резолюция колкото на грамадния екран, използван за целите на презентацията в Сан Франциско. Резолюцията от 2048х1536 пиксела е четири по-голяма от тази на предишния iPad. С 3,1 милиона точки тя е и 1,5 пъти по-висока от Full HD. Чистотата на цветовете на новия екран е с 40% по-добра от тази на неговия предшественик.

iPad 3 идва с процесор A5X с 4-ядрена графика. В сравнение, с конкурентните процесори като Tegra 3, чипът в новия iPad е четири пъти по-бърз, твърдят от Apple.

Таблетът се отличава и с нова камера iSight с 5-мегапикселов сензор, технология с обратна засветка, 5-елементен обектив, инфрачервен филтър и процесор за обработка на изображения, вграден в чипа A5X. Камерата не отстъпва по качество и възможности на 8-мегапикселовата камера в iPhone 4S, може да записва видео 1080p със софтуерна стабилизация и потискане на шума с анализ на близките по време кадри. Все пак да се ползва iPad като видеокамера би било странно хрумване.

iPad 3 поддържа също гласово диктуване на текст. Таблетът идва с опция за вградена поддръжка на 4G LTE комуникации със скорост до 73 Mbps. Версията с мрежов модул поддържа HSPA+ 21 Mbps и DC-HSDPA 42 Mbps. В същото време таблетът остава съвместим с 3G мрежите.

Новият таблет запазва времето за автономна работа до 10 часа в мрежи 3G, а при работа в 4G мрежи издържа до 9 часа на батерия. iPad 3 е дебел 9,4 мм и тежи 635 грама, докато iPad 2 е по-компактен и лек.

Цената остава непроменена: $500 за модела с 16 GB, $600 – за версията с 32 GB и $700 – за 64-гигабайтовия iPad. 4G вариантът на устройството струва съответно $630, $730 и $830.

iPad 3 е достъпен за поръчки още от днес. В магазинната мрежа таблетът ще се появи на 16 март в САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Япония, Хонконг, Сингапур и Австралия. Седмица по-късно ще започнат продажбите в още 12 страни по света.

Коментари по темата: „Новият iPad дойде със зашеметяващ дисплей”

добавете коментар...

  1. sda

    Бил Гейтс въвде таблетните PC-та още през 2002-ра и
    никой не го отрази… сега аpple въвеждат свръх огромни мобилни телефони – мега хит… ще заместят персоналните компютри… така наречената пост ера, е връщане 10 години назад….

  2. Mike

    Post PC ерата, ахахахахахаааа, тия са много зле. Един десктоп ще бие 40 ipad-a по производителност. Да не гоеорим за комфорта на работа. Таблетите ще си останат просто едни мобилни устройства, подходящи за определени цели, и надали скоро ще изместят десктопите и лаптопите. Голяма комедия ще е гледката счетоводителка да цъка фактури на застреляния таблет с гланцов дисплей дето ще и извади очите на 20тата минута 😉

  3. Валери

    Да, в момента може да има ренесанс на таблетите, но бъдещето е съвсем друго. Таблетите могат да пробият при използването им в производството, образованието и при поддръжката в различни сфери на икономиката. Бъдещето е на лаптопите и смартфоните с гъвкав дисплей. При тях, чрез отваряне капака на лаптопа или на смартфона дисплейте им стават двойно по голями. Те ще могат да се използват за приемане и предаване на мобилна, интернет, кабелна, ефирна и сателитна връзки. Лаптопите много вероятно е в близко бъдеще да имат функции, като на сегашните МФУ/3 в 1/. Смартфоните ще се използват масово, и в автомобилостроенето за комуникация, аудио и видео, Интернет, диагностика на автомобила, охрана и т.н. До няколко години би трябвало да се появат и първите холограмни устройства, но това е друга тема и за тях ще се говори доста. За холограмните устройства може да се каже, че те са бъдещето на комуникациите.

  4. Lampard

    Определено на Персоналните компютри им мина времето, сега се заместват с преносими компютри, смартфони и това велико нещо наречено ipad.Apple не се коментира !!!!

  5. Смешници..

    Коментарите по долу очевидно са постнати от неразбирачи и завистливи празноглавци…Целият свят ползва iPad-и за всякакво приложение, защото просто са най-доброто, най-бързото и най-красивото на пазара за сега, а тия тръгнали да ги сравняват с изгорял комп :X…така е…като не могат да си позволят хубавот, хората могат само да завиждат…

  6. Lud

    Нали от Apple трябва да си повярват, зада им повярват другите 😀

  7. Dinki

    Apple маниаците са като сектанти ,ако техния iPad им каже да се хвърлят от някой мост и че ще отидат на по-добро място с много девствени iPad-и те ще го направят 😉

  8. ЦЕцо!!!

    Тез яко си вярват!!!Едва ли могат да се сравнят с изгорелият ми комп от миналата година))). Все едно да твърдиш че бамбуков сал е по бърз, технологичен и мощен от Ледоразбивач.

  9. К

    POST PC ерата, дрън дрън. Тия от Apple май наистина си вярват

Коментар