Майкрософт: Настъпва ключова промяна

„Тази година сме свидетели на много важна промяна – вече няма да говорим само за софтуер, а за софтуер, устройства и услуги в една концепция. Промяната е ключова”, заяви Андреас Хартл, главен оперативен директор в Майкрософт за Централна и Източна Европа и основен лектор на започналата днес в София конференция „Дни на Майкрософт 2012”.

Тенденцията дава въздействие върху цялата ИКТ индустрия, с много видимо отражение във форм фактора на физическите устройства и разработката на процесори от следващо поколение.

Майкрософт се съсредоточава в предлагането на облачна концепция според разбиранията на клиента. „В момента клиентите могат да избират между частен, публичен или хибриден облак. Бъдещето обаче е на хибридния клауд. В следващите 2-3 години 80% от нашите клиенти ще решат да се насочат към него. Съгласете се, че 2-3 години – това е съвсем близкото бъдеще”, каза Хартл.

Експертът потвърди тенденцията за драматично нарастване на обема на данните и важността на достъпа до значими за бизнеса приложения от разстояние. Той обърна внимание върху Windows Server 8 Beta, който съчетава „мощта на много сървъри с леснотата на един”. Според главния оперативен директор на Майкрософт, независимо дали клиентите са се спрели на частен или публичен облак при избора си, с Windows Server 8 те могат да разчитат, че приложенията им ще работят безотказно и на двете платформи.

„Ако имате изградена Майкрософт инфраструктура, единственият избор за виртуализация се нарича HyperV”, беше коментарът на Ангел Петров, мениджър бизнес развитие в Лирекс БГ. Компанията сподели своя опит с имплементации на HyperV в предприятия у нас като Индустриален Холдинг България, Практикер и Балкан Текст.

„Големите приложения като ERP NAVision и SQL Server работят безпроблемно във виртуализирана с HyperV среда”, обобщи Ангел Петров.

Коментари по темата: „Майкрософт: Настъпва ключова промяна”

добавете коментар...

  1. Kir

    и аз съм на същото мнение за приложенията на ейпъл и стратегията им за правене на пари….

  2. 888

    Относно Apple, просто не мога да проумея как е възможно да има хора, които смятат че да не ти позволяват да инсталираш програми (освен някакви въшливи „апове”) на собственото ти устройство е добре?!?

    Като гледам и Windows 8 е поел в тази посока – новият интерфейс (все още) предлага Desktop Mode за по-старомодните потребители, но на т.нар. apps е отредена централна роля. Явно сега е назряло времето за борба да се оформят навиците на новото поколение юзъри. Полагат се неимоверни усилия да им се внуши, че е нещо нормално да се купува само и единствено софтуер, одобрен от производителя и че това, което се случва зад лъскавите иконки на екрана, не е тяхна работа.

    След някоя годинка сигурно даже изречение, започващо с „Абе вчера си инсталирах една програма на компютъра…” ще бъде повод за съдебно преследване, не дай си Боже пък и ако въпросната програма е безплатна!
    Може някой ден да стигнем до края на вселената, но до края на човешката глупост – едва ли.

  3. koz

    до ха-ха: A, на кого да е, бе, мой? Те си го правят от години

  4. Ха-ха

    "Дни на Майкрософт" – баси наглите и това ли вече е тяхно?

  5. почитател

    мацките с червени клинчета при вратите къртеха…

  6. Pixel11

    Не знам дали е най-смисленото събитие, но е единственото по световен образец, което се прави тук определено, и на мен лично имаше сесии, на които ми беше интересно

  7. :)

    Дни на Майкрософт е най-смисленото събитие за хора, които са спали последните 5-7 години, защото обобщава развитието на другите компании за гореспоменатия период. Е, предлагат го под мотото "това е бъдещето, което МС ще донесе."

    За Apple vs Microsoft lock-in – това е доста дълга дискусия. Само ще спомена, че ако човек си купи iOS device, не му се налага да си купи и лаптоп оттях. Ако компанията интегрира iOS в инфраструктурата си, не се налага специален mail, web, и прочее сървър.
    Като контрапозиция, разгледайте MS и как техните продукти се навързват – Windows Server, Exchange, Office, и един тон други подкрепящи инфраструктурата им. Ето това е lock–in.

  8. sys guru

    <дни на майкрософт е единственото смислено ит събитие в тая държава на което си струва да идеш >

  9. Me

    Microsoft aka me too

  10. Svetlin

    @ftl – по-lock-in система от iOS едва ли има, и по-проблемна по съвместимост, обаче хората не говорят срещу нея – никога, и устройствата й си вървят с нея – кой е имал нещо против. Затворен цикъл – дивайс, ОС и приложения, които си купуваш и не можеш да качиш други. И откакто Джобс си отиде, медиите пишата ли пишат, и маниаците като че ли се нароиха още повече. Къде е логиката?? При това Аpple не синоним на тънка цена??

  11. ftl

    Много ви се иска всички да зависими от вас, нали? Размийте понятието за софтуер, услуга и устройство в и без това обърканите главици на горкия потребител и докато още е мътна водата изпипайте детайлите на поредната стратегия за vendor lock-in. Обаче най-трагичното е, че успявате…

  12. VM Ware

    VM Ware e три пъти, айде – два пъти по-скъп от HyperV

  13. Йордан

    „Ако имате изградена Майкрософт инфраструктура, единственият избор за виртуализация се нарича HyperV”… да бе сигурно …като че неможем да го решиме с WMware, KVM, Xen…
    ..моето мнение: Microsoft е най-успешния вирус… Virus Vista, Virus 7… чакаме Virus 8… та и Hyper Virus пуснаха…

  14. swap

    за това ги правят тия форуми

  15. @ penkov

    Важното е фирмите най-накрая да разберат, че няма смисъл да купуват железа и после да мислят как и с какво да ги управляват и надграждат. Най-добрият избор винаги е едно цялостно решение — в което има и упрвление, и мониторинг, и оптимизация, и ROI и себейността е изчислена в бъдещето. Ама за тази цел трябва мислене и планиране.

  16. Стелиян Иванов

    Супер! Таблетът струва ли си истерията?

Коментар