Nokia поскъпва от слух, че я иска Samsung

Акциите на Nokia тръгнаха нагоре. Поскъпването с 11%, регистрирано вчера на борсата в Хелзинки, започна след слух, че Samsung – основният конкурент на Nokia при мобилните телефони – иска да купи финландската компания.

 

Местното издание Taloussanomat.fi дори публикува цената на предполагаемата сделка. Твърди се, че Samsung е склонна да даде по $5 за всяка акция на Nokia. В момента акциите на финландския производител се търгуват на нива от $3. Пазарната капитализация на Nokia се оценява за $11 млрд.

Nokia отстъпи позиции в последните години, в резултат на нашествието от Android и iOS устройства. Нейното място на лидер при телефоните зае корейският гигант Samsung.

Nokia пък се опитва да излезе от кризата чрез тясно партньорство с Microsoft. Миналата година двете компании сключиха сделка, съгласно която Windows Phone стана основна платформа за смартфоните на Nokia за сметка на Symbian.

WP устройствата с финландската марка вече се на пазара, като особено добре в САЩ се продава флагманът Lumia 900. В поредица изявления шефовете на Nokia демонстрираха увереност, че към края на годината ще настъпи повратен момент в развитието на компанията.

Същевременно, Nokia често е споменавана като цел за покупка от страна на Microsoft. Повод за подобни твърдения дава и фактът, че настоящият CEO на компанията – Стивън Елоп, преди това заемаше висш пост в Microsoft. Самият той отрича, че е назначен в Nokia с тази цел.

Коментар