SMS система пази овцете от вълци

Швейцарски учени тестват система за предупрeждение на пастирите, когато над стадото овце надвисне вълча заплаха, съобщи новинарската агенция ATS.

На овцете се закрепва специален датчик на сърдечен ритъм. При ускоряване на пулса над определена стойност, устройството отделя особено вещество, което плаши хищника и същевременно уведомява пастира с помощта на SMS.

Според биолога Жан-Марк Ландри, един от организаторите на експеримента, това са първите изпитания на подобна система под открито небе. Учените са поставили датчици на десет овце от стадото, след което са насочили към него два хищника – хибриди от немска овчарка и вълк – с намордници. Електронната система сработила според очакванията – било отделено вещество за сплашване на вълците, а пастирът получил SMS предупреждение.

Системата е предназначена за пастирите на неголеми стада, които нямат собствена овчарка. Подобно устройство ще бъде от полза и в случаи, когато пасището се намира в туристическа зона, където не се препоръчва куче-пазител – то е непредсказуемо и крие рискове за случайните минувачи.

Мащабни изпитания на новата технология ще започнат през следващата година по пасищата на Швейцария и Франция. Интерес към устройството проявява и Норвегия.

Напоследък в Швейцария зачестиха случаите на нападения на вълци над стада овце, след близо 100-годишно затишие.Така например, на 27 юли хищник уби две овце в района на  Санкт Гален.

Коментар