Lexmark изоставя струйните принтери

Lexmark се отказва напълно от струйните принтери и продава своите патенти в тази област, предаде Ройтерс. Компанията ще се съсредоточи върху по-печеливши дейности.

Стратегическото решение бе одобрено веднага от пазара – акциите на производителя на печатащи устройства поскъпнаха с 20%. Lexmark ще продължи да доставя консумативи и техническа поддръжка за струйните си принтери, но в рамките на една година планира да намали дела на този бизнес в оборота с от 21% до 10%.

Същевременно, компанията ще продължи да пуска лазерни принтери и да развива бизнес с услуги за печат, като за целта в последните години бяха извършени няколко поглъщания.

Макар че Lexmark не беше лидер на пазара за струйни принтери, който е контролиран в 90% от HP, Canon и Epson, отказът да пуска подобни устройства ще повлияе сериозно на структурата й. Ще бъдат съкратени 1700 работни места или 13% от щатния персонал. В допълнение, компанията планира да продаде портфолио от около 1000 патента, свързани с технологии за струен печат.

Повечето производители на печатащи устройства преживяват трудни времена, тъй като корпоративните клиенти съкращават разходите за оборудване, а домашните потребители ползват все повече таблети и смартфони, намалявайки употребата на печатни материали.

Не е тайна, че производителите продават струйните принтери на много ниска цена, като разчитат на печалба от скъпи мастила. От друга страна, лазерните принтери поевтиняха значително, което им позволи да превземат територия на струйните печатащи устройства.

Всички тези фактори доведоха до това, че през второто тримесечие на настоящата година продажбите на струйни принтери паднаха с 13%, по данни на IDC.

Коментар