Заснеха ужасните условия в завод за iPhone 5

Репортер под прикритие разкри условията за производство на iPhone 5 в китайски завод на Foxconn – основния партньор на Applе. Статия и снимки от живота на работниците, заснети по време на 10-дневния престой на журналиста в предприятието, бяха публикувани в Shanghai Evening Post и разпространени от много други сайтове.

Акцентът в репортажа е върху ужасните условия, при които живеят работниците. Общежитието е пълно с хлебарки, а новопостъпилите китайци получават мръсни чаршафи.

При назначаването, репортeрът е подписал договор, който му забранява да разпространява каквато и да е информация, свързана с производството, отвъд пределите на завода.

Освен това мениджърът по човешки ресурси е поискал от работника да укаже в анкетния лист, че няма никакви противопоказания за работа в шумни помещения, с токсични материали и др.

В седем от 10-те дни престой в завода на Foxconn маскираният като работник журналист е бил инструктиран и запознаван с процесите на производство. Неговият пряк началник му е внушавал, че трябва да се гордее, че асемблира iPhone 5.

Репортерът под прикритие е отговарял за маркировката на задния капак на смартфона. Той е маркирал местата, на които се залепва специална лента преди боядисването. За една работна смяна с продължителност 10 часа работникът е обработвал около 3 хиляди компонента.

Отбелязват се също повишените изисквания към сигурността. Дори и при най-малко подозрение, работникът е уволняван. В статията се посочва случай, при който е изгонен един от работниците за това, че се е опитал да изнесе USB кабел от завода.

Премиерата на iPhone 5 е тази вечер. Светът тръпне в очакване да види новия флагман на Apple. Има прогнози, че iPhone 5 ще стане най-успешният продукт в историята.

Коментари по темата: „Заснеха ужасните условия в завод за iPhone 5”

добавете коментар...

  1. k

    И кое точно е ужасно на тези снимки?

  2. venci

    Да, то работниците от другите заводи нали живеят в хотели 5 звезди.

Коментар