iPhone 5 дойде – с LTE, два пъти по-бърз

Новият iPhone 5 ще излезе на пазарите в много страни по света до края на месеца, съобщи Apple на днешната премиера на флагмана в Сан Франциско. Цените на смартфона започват от 199 долара за модел с 16 GB памет и двугодишен договор към оператор.

Версиите с 32 и 64 GB ще струват съответно 299 и 399 долара, обявиха представителите на компанията. Apple започва да приема предварителни поръчки за iPhone 5 от петък, 14 септември.

Първи ще получат новия смартфон потребителите в САЩ, Канада, Австралия, Германия, Великобритания, Франция, Япония, Хонконг и Сингапур – датата е 21 септември. До края на годината смартфонът ще стане достъпен в 100 страни по света от 240 оператора.

Същевременно, цената на предшественика iPhone 4S пада до 99 долара за модел с 16GB памет, а версията iPhone 4 с 8GB ще се предлага безплатно към договора с телеком оператор.

iPhone 5 идва с нов процесор A6, поддръжка на мрежи от четвърто поколение LTE и с новата операционна система iOS6. Смартфонът ще се предлага в корпус от стъкло и алуминий в два цвята – бял и черен. Retina дисплеят е 4-инчов, с резолюция 1136×640 пиксела и съотношение 16:9.

Apple наблегна на 200 нови характеристики на операционната система iOS 6, на 3D графиката от геймърско ниво, на възможността за публикуване във Facebook от Siri, както и на 3D навигацията, която работи и двата режима на дисплея – портрет и пейзаж.

iSight камерата с 8-мегапикселов сензор поддържа резолюция 3264×2448 пиксела. Малко, но важно подобрение е резолюцията на фронталната камера, която вече е 720p. Друга новост са трите броя микрофони вместо два, както досега. Подобрени са стабилизацията на изображението при 1080p Full HD видео и редица други характеристики.

Тъч сензорите са вградени в самия дисплей, в резултат на което дебелината е намалена с 30%. Като цяло, iPhone е с 20% по-лек (112 грама) и с 18% по-тънък (7,6 мм) от 4S.

Времето за сърфиране с LTE достига 8 часа, а в режим Wi-Fi – 10 часа, уверява Apple. Производителността е увеличена с 1,7 до 2,1 пъти в зависимост от приложенията, заявиха от компанията. В частност, процесорът A6 е два пъти по-бърз от своя предшественик A5, а графиката – също два пъти.

Коментари по темата: „iPhone 5 дойде – с LTE, два пъти по-бърз”

добавете коментар...

  1. Debeliq

    Abe ne znam za kakuf tochno vgraden tuch senzor stava duma kato vsichki iphoni ot purvia sa bili vinagi s vgraden tuch senzonr v samiq ekran :D:D:D:D:To drugata tehnologia e tip purvite tuch screeni na nokia,deto imash dva ekrana,edin pod drug kadeto edinia ti pokazva kartinkata a drugia ti otchita natiskaneto.Tiq Apple sa super pumiari i samo malumen moje da si kupi Iphone.Ili kato inovacia pak sa slojili Video call kaeto i nai evtinata nokia s dve kameri go ima i sushto taka kato inovacia sa slojili Panoramna snimka ot kamerata!!! WOW naistina tolkova mng inovacia che chak ne znam.Mng smehnototo e kak v reklamata kazvat che novia Iphone e po tunuk i kak tehnicite specialno se bili "pripotili" dokut taka go napraqt i glupavite hora sedqt i si mislqt WOW,a vsushnost nishto ne sa promenili,ti kato izuljish telefona toi po default stava po tunuk,se edno edna chasha voda da ia razleesh na masata i da kajesh:"eto sega vodata e po tunka"

  2. :)

    Аз ще добавя още нещо, щото нали там непрекъснато си говорим кво кръвопийци били Apple:

    http://www.fastcompany.com/1627411/bribery-massive-corruption-samsung-says-exposé-former-s-korean-prosecutor

  3. MNSP

    Чудесно, 16 ! Когато фактите говорят….

  4. :)

    Човек ще си помисли, че вашите пари харчим да купуваме iPhones.

    Nokia и Windows 8 ще са по-интересни, ако Nokia не фалшифицират филмчета и снимки направени уж с Lumia 920 (за повече информация – Google: Lumia 920 fake). По принцип съм им фен, яд ме е, че зарязаха Маемо и Qt за помиите на MS.

    Заключени iPhones има колкото и заключени Android устройства – ако си го вземете с договор. Без договор са отключени, като тва е от поне 2 години така.

    Музика – еми, аз имам стабилна музикална колекция, и нямам проблеми да си я слушам. И на Mac-а, и на iPhone слушам без проблеми …

    NFC – по-добре, че няма. За справка – Black Hat – направиха технологията на гъз – нулева сигурност.

    Характеристики сравнявате? A6 е първия CortexA15 на пазара, тепърва други производители ще пускат. Да не говорим, че GUI системата на iOS е в пъти по-добра от тази на Android GUI като архитектура и възможности, и не изисква 2GHz процесор, за да премести две квадратчета без да насече. Както се вижда, и на 800Mhz се справя по-добре от всичките уникални Андроид устройства. Не бъркайте Linux ядрото (то си е повече от стабилно). GUI библиотеките на Android, обаче, са една тотално друга тема.

    Смяната на преходника – еми, Apple ползваха един и същи преходник за всичките си мобилни устройства още от първите iPod-и, има-няма 10-12 години вече. От горе на всичкото, обявиха, че ще има преходници, т.е. всичко ПРОДЪЛЖАВА да работи.

    Новия тип SIM карта, дето само те си били имали, всъщност е настоящия nanoSIM. Защо? Защото Nokia и останалите се направиха на задници, бяха се наточили да точат пари с патенти. Apple се отказаха от патентите свързани със своето предложение за nanoSIM, и хоп – то беше избрано. Така се появи се стандарт, за който никой няма патентни права. Но, това не е първия път, в който Apple се отказват от патенти в ползва на стандарти. Примери са патенти свързани с HTML5 и Canvas, H.264, и други. Това нещо другите вилики компании като Samsung и Motorola не правят.
    И, понеже все са ви големи устите как Apple не правят нищо смислено – Google Chrome е базиран на WebKit, който се развива от Apple като Open Source проект. Всъщност, като изключим Opera и Firefox всички други са базирани на WebKit (Internet Explorer не е browser, а няква тотална помия).
    OpenCL стартира разработката си в Apple, в последствие е прехвърлен към Khronos Gorup, и пак Apple не предявяват патентни права.

    Интересно, че никой не спомена, че iPhone5 няма wireless charging …
    Е, ползвам едно такова за wireless мишката си, и е удобно като цяло … щото мога цяла нощ да я оставям да се зарежда, иначе съм силно разочарован от времето за пълно зареждане.

    Технологията е едновременно прекалено нова, и същевременно изключително стара. Работи на добре познат принцип – всеки електротехник може да ви обясни – взимате две бобини, на едната подавате напрежение, тя генерира магнитен поток, който от своя страна създава електродвижещо напрежение в другата бобина. И след тва чакате дни да си заредите телефона. Иначе, има потенциал в цялата схема …

  5. golokuche

    по прости тъпунгери несам виждал от вас батти и всезнайковците па големи разбирачи се извадихте бе

  6. poweruser

    Струва ми се че Nokia,Samsung и Windows 8 ще са по интересни от колкото тези Aйфони ама иначе са царе продават една и съща стока в различна опаковка ……….

  7. mirenator

    нова ненужна играчка за промити мозъци

  8. :))

    Този път направо се осраха :)))

  9. Хм...

    Нищо особено, зацикля нещо Епъл, улисан да преследва клонингите

  10. Дидо

    E-Ink показа друг, но доста по-интересен:
    http://www.reader.bg/news/item/560.html

  11. iSiktir

    Пълен кенефффф :))))) Айде да им е честито

  12. z

    друго ново Glonass

  13. ProPhone

    Те затова се напънаха да го забранят, защото верно си е по-добър

  14. az/valentin

    galaxy-to e po-dobar
    1. ne e zakluchen
    2. mojesh da slavqsh muzika otvqkade
    3. mojesh da si slagash vsqkakva muzika da ti zvani
    4. ima po-golqm ekran
    5. ima bg menu zashtoto edno e da ti e na en dr. si e na bg
    6.ekrama e po-golqm
    7. kogato chetete statiq ili neshto dr. nqma veroqtnost da zagasne ekrana
    8.kogato gledate video mojete da go zakluchite taka nqma veroqtnost da go stopitare , prevatrite ili da go zatvorite
    8. ima si animirani tapeti za razlika ot iphone

  15. Ops

    То с всеки нов процесора винаги е 2 пъти по-бърз на хартия. На практика – надали. Общо взето само вградения touch е новост. Нищо друго. И както винаги – това дето е работело досега вече няма да работи. Нов куплунг, нов тип SIM карта (дето само те си я имат)… Но, както се казва – и нека будалите да започнат да купуват сега! 🙂

  16. ProPhone

    225 часа стендбай, на снимката пише

  17. Хахахах

    @Цецо!!!

    Няма сензор за пръстови отпечатъци в Home бутона. A и телефона издържа само 220 часа ( не помя точно колко ама беше около 220 ) на Standby

  18. Хахахах

    Няма нищо иновативно в този телефон. Грам иновация. Да не говориме, че няма да ползват micro USB. Няма NFC. SIII по характеристики е по-добър и цената е по-добра.

    А и HTC и Samsung ще съдят за LTE-то

  19. ЦЕцо!!!

    Много лъжат тез брей!!! Дано всичко е черно и бяло както го казват!! На практика освен сензор за пръстови отпечатъци в Home бутона и вграденият в екрана тъч с което става и по тънък екрана нищо друго няма като новина!!! Сега остава да е и старият процесор с ново име))))!!! Дано поне са оптимизирали енергопотреблението наистина!!!

Коментар