Нели Крус: Имате проблем с интернет в селата

Свободният и лесен достъп до интернет е изключително важен не само за младите поколения на Европа, но и за по-възрастните хора – за да са във връзка, да могат да си осигурят всичко, от което имат нужда, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия Нели Крус при откриване на днешната конференция „Дигиталният дневен ред на Европа – реалност или все още предизвикателство?” в София.

„Онова, което може да направи интернет, е връзка, комуникация, обучение, по-лесно намиране на работа. Спестявате пари, спестявате време. Растеж и развитие”, допълни Крус. В речта си тя постави три акцента:

Интернет. ЕС се нуждае от свободен достъп до интернет, от широко покритие. Това стимулира икономиките, това е най-добрият инструмент. Засега около 40% в България имат интернет, а само 1% – 3G на телефона си. Всички тези хора пропускат много. В България има много голям проблем с достъпа до интернет в селските райони, заяви Нели Крус. Европа финансира проекти за широколентов интернет, но нещата понякога не опират само да пари, а и до други пречки – дори не могат да се стартират някои от проектите. „Понякога имаме нужда от инфраструктура за широколентовия интернет, което не става бързо. Ние в Европа ще инвестираме 7 милиарда евро за развитие на широколентовия интернет”, уточни Крус.

Образование. Както умения като писането и четенето са задължителни за днешния ден, така компютърната грамотност ще бъде за утрешния, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия. ЕС не осигурява достатъчно образование в тази посока, според нея. Още през 2015 г. ще бъдат отворени 700 000 свободни места за ИТ специалисти, те ще са нужни в ЕС. „Губим цяло поколение. Безработицата е сред нашите най-сериозни проблеми в ЕС”, допълни Нели Крус. „За съжаление тук в България почти половината население никога не се е докосвало до интернет. Много жени не са допускани до кариери в ИТ сектора. Ние разрушаваме икономиката си по този начин”, смята Крус.

Инвестиция в новостите, за да осигурим бъдещето ни. Трябва да инвестираме в иновации за растеж, заяви Нели Крус. ЕК ще отправи предложение до 2020 година да се финансират с 80 млрд. евро конкретни държави, които да изграждат капацитета си в този сектор. „Това е една цифрова магистрала, по която трябва да поемем, докато я строим. Трябва да имаме инвестиции в цифрова инфраструктура”, каза вицепрезидентът на ЕК. Цифровите шампиони, номинирани от всяка страна-член на ЕС са онези, които ще са близо до хората и ще помагат. България номинира за тази роля Гергана Паси. „Г-жо Паси, чакаме с нетърпение вашите инициативи и ще стоим зад вас”, каза Нели Крус.

Тя разказа интересна история със своята 4-годишна внучка – гражданин на Холандия и на САЩ, с която често си говорят по скайп. „В един момент тя ми каза: „Ние с теб сме от два различни свята. Аз имам своите принципи, а ти си имаш твоите.” Аз я попитах: „А можем ли да променим някак това?”  „Не, защото ти си прекалено стара за това” – отговори ми тя. Аз искам да й докажа, че не съм. Че Европа не е прекалено стара, за да бъде развита дигитално, цифрово”.

По повод новите интелигентни устройства за безопасност – паник бутоните в колите еCall, Крус коментира: „Много съм впечатлена от устройството. И съм много доволна, че България ще бъде пилотната страна, в която ще въведем това устройство! Значението на първите в такова начинание е дори още по-голямо! Успех!”.

Коментари по темата: „Нели Крус: Имате проблем с интернет в селата”

добавете коментар...

  1. Станислав

    България има много бърз Интернет и това е факт! На 3-то място сме след Южна Корея и Тайланд! Има факти, които сами по себе си говорят. За селата е така, защото са ниско населени и хората там нямат интерес да имат Интернет връзка. В други държави като Холандия пък също нямат Интернет връзка.

  2. Net21

    България има страхотно развит интернет, на пазарен принцип – там, където има търсене. След окрупняването , т.е. изкупуването на малките доставчици, които на практика развиха интернета, от големите играчи, е възможно качеството да падне и цените да нараснат. За селата – ако има клиенти, ще се намери кой да им доставя интернет

  3. гъзе

    Нали бяхме първи в света и галактиката по най-бърз достъп до мрежата. Това за пореден път доказва колко генетично ограничен е българинът в разбиранията си мирогледа с поглед простираш се до кварталният доставчик в някое софийско гето или по голям град.

  4. ххх

    Пилотната страна в която ще си тестват системата за наблюдение и контрол, първо в колите, после и на чипове

Коментар