Изследване: IE 9 e най-сигурният браузър

От всички популярни браузъри Internet Explorer 9 притежава най-ефективна защита срещу зловреден софтуер, сочи анализ на компанията NSS Labs, специализирана в консултации по информационна сигурност и обслужваща ИТ отделите на 60% от Fortune 500.

Експертите са сравнили Internet Explorer 9, версиите на Google Chrome от 15 до 19, Apple Safari 5 и версиите на Mozilla Firefox от 7 до 13. Изводът е, че браузърът на Microsoft превъзхожда в пъти останалите по способност да се противопоставя на хакерски атаки.

Резултати от теста за блокиране на зловреден софтуер (източник: NSS Labs)

Резултати от теста за блокиране на зловреден софтуер (източник: NSS Labs)

Проведени са две серии тестове. Първата (PDF) определя способността на браузъра да блокира уеб връзки със зловреден софтуер, който нанася щети на потребителя, а втората (PDF) изследва способността на браузъра да се бори с мошенически рекламни механизми (измами с кликове), които нанасят вреди на рекламодателя.

Internet Explorer 9 е успял да блокира 94% от зловредните връзки, Chrome се е справил с 27,6%, а Safari и Firefox – с по-малко от 6% всеки. При рекламните механизми, разривът между IE и останалите браузъри е още по-голям – IE9 блокира 96,6% от активностите, Chrome – 1,6%, а Safari и Firefox – по-малко от 1%.

Резултати от теста за блокиране на измамите с кликове (източник: NSS Labs)

Резултати от теста за блокиране на измамите с кликове (източник: NSS Labs)

Стефан Фрей, директор по изследвания в NSS Labs, е разтревожен най-много от недобрите резултати на Chrome,  който според някои изследвания е най-популярният браузър, а според други е все още на второ място.

Изследването на NSS Lans е отнело 175 дена – то е проведено в периода от 2 декември 2011 г. до 25 май 2012 г. През това време браузърите регулярно са насочвани към зловредни уеб връзки. Всеки от тестваните продукти се е сблъскал 750 хиляди пъти със зловредни кодове. Били са инсталирани последните им обновления на идентични виртуални машини под Windows 7.

Сайтът The Next Web, който първи публикува резултатите от изследването, отбелязва, че то може да е спонсорирано от Microsoft, както и по-ранни изследвания на NSS Labs. Консултантската компания обаче опроверга това предположение, твърдейки, че новото изследване е проведено с нейни собствени средства и е напълно независимо.

Коментари по темата: „Изследване: IE 9 e най-сигурният браузър”

добавете коментар...

  1. nikito_blend

    mmda за твое сведение използвам Arch Linux. Така че не пиши глупости.

  2. xarq0

    Бе каквито и изследвания да ми правите лисицата си остава the best 🙂

  3. 246

    IE си има цяла операционна система зад гърба да го пази и да му върши черната работа. Интересно как би се представил извън собствената си кочинка.

  4. хатер

    има си хас, в изследване на майкрософт някой друг да е на 1-во място)):

  5. :)

    Достатъчно съм работил с MS продукти и технологии, за да знам колко некадърно се правят. Достатъчно дълго съм и наблюдавал как действат, когато някой ги критикува, и как си купуват статии на всякакви теми. Да, не само те го правят, но другите са далеч по-назад, и далеч по-малко нагли.

    Ако ще вярвам на някого на тема сигурност може би е по-интересно да видя какво точно е станало на Black Hat конференцията.

    От повече от година не пипвам нищо направено от MS, и нямам намерение да го правя занапред.

  6. Радко

    Умното сканиране на уеб съдържание си го има от IE 7+ и винаги е работило много добре. Проблемите на IE и изобщо на Microsoft продуктовата гама идва от това, че има много уязвимости в самия код на софтуера. Т.е. дори IE9 да блокира зловреден софтуер/съдържание, IE си остава уязвим от към експлойти на ядрото и плъгините!

  7. Пешо

    Айде, айде не само Microsoft, но и другите компании си плащат за пропаганда с подправени анализи и тестове. Повече от очевидно е, че това е просто една реклама ориентирана най-вече към американски потребители-идиоти, които нищо не купуват щом не са го видели по телевизията до такава степен са зомбирани. Трябва да положат повече старание и усилия в материалите за промивка на мозъци с по-високо IQ.

  8. mmda

    Или си просто тъп хейтър, който просто си е казал, че мрази Майкрософт, без да знае що. Ей тъй е по-модерно. Само че упорито си активира пиратския Уйндоус, щото не му стиска да си сложи нещо безплатно, понеже ще гледа като теле и ще се чуди за ко му е туй… И пак ще си сложи "бозата", която обаче му се услажда все повече, ама го е срам да си признае и се изказва като лична компенсация под разни аргументирани изследвания. Аман от недорасли пъпчивци, дето още си цапат като акат гащичките

  9. nikito_blend

    Microsoft доста кинти са им бутнали за тези резултати.

Коментар