Apple купи компания за HTML5 приложения

Apple рядко купува други компании, но когато го направи, сделката си струва. ИТ гигантът от Купертино погълна наскоро малка консултантска компания – Particle, специализирана в уеб приложения на база HTML 5.

 

Particle нашумя с проекти за Google, Sony и самата Apple. Тя е в основата също така на социалната мрежа Robo.to, която се финансира от певеца Джъстин Тимбърлейк.

Сделката на Apple с Particle е оформена в края на септември т.г., съобщи AppleInsider.com, без да разкрива цената на поглъщането. Всички служители на Particle са съгласни да преминат на работа в Apple.

Очаква се човешкият ресурс и технологиите на Particle да помогнат на Apple в разработката на уеб приложения за услугата iCloud.com, сайта на Apple и рекламната платформа iAd. Някои от служителите на Particle имат опит и в дизайнерските проекти на Yahoo.

Particle е фокусирана изцяло върху стандарта HTML5 и технологията WebKit, на които стъпват новото поколение браузъри Chrome и Safari. Разработчиците искат да внедрят двете технологии във всевъзможни мобилни устройства.

Коментар