Samsung става голям играч и във фото-бизнеса

Апетитът на Samsung към фотографския бизнес расте. След сериите компактни модели, корейската компания атакува пазара на безогледални камери. Това са апарати, малко по-големи от компактните и създаващи очакване в хората, когато ги видят, че с тях могат да правят по-добри снимки, поясни професионалният фотограф Георги Неделчев, на днешния семинар, организиран от дистрибутора на Samsung – Поликомп.

Флагманът в новата серия на Samsung е моделът NX20 – най-добрият фотоапарат, който компанията е правила до момента.

NX 20 е базиран на 20-мегапикселов сензор със система „четири трети”, която се нарича така, защото съотношението на страните е четири към три, както при старите телевизори и монитори. Съвременното разбиране за формат на картината е съотношение 3 към 2, или 16 към 9. Сензорите 4:3 позволяват на потребителя да избере съотношение, което желае, макар и с малка загуба от матрицата, поясни Неделчев.

За разпечатване на картинка с фотографско качество 20х30 см (формат А4) са достатъчни 8 мегапиксела. 20-те мегапиксела, които предлага NX20, са „прекалено повече” от необходимото, посочи Неделчев. Потребителите винаги питат колко са мегапикселите и колко е „зума” (увеличението). „Повече от 18 мегапиксела никога не са ми били необходими”, заяви експертът.

С този фотоапарат може да се снима на доста високо ISO, без шум, благодарение на мощния процесор, сензора и фърмуера. Скоростта на снимане е 8 кадъра в секунда – този параметър надхвърля очакванията на всички фотографи любители, посочи Неделчев. На практика, с NX20 може да се хване всяко събитие.

Друго голямо предимство на NX20 е малкото време за закъснение от натискане на копчето до реалната снимка, което е само 40 милисекунди.

Обективите на NX20 могат да се сменят, което е основната разлика с компактните апарати. „Когато сменяте обектив, винаги дръжте апарата надолу, за да не се зацапва матрицата”, посъветва експертът.

NX серията на Samsung отговаря на концепцията за фотография на ежедневието. Благодарение на въртящия се дисплей, хората могат да снимат незабележимо на улицата, без да поставят апарата на нивото на очите си, а носейки го на кръста или дори когато е на земята. Същевременно, те имат устройство, което е нещо много повече от компактните апарати и вградената в смартфона камера.

Samsung предлага 8 обектива за NX20, което прави модела сравним с професионалните устройства. Три от обективите са „палачинки” – много компактни, плоски обективи, които са изключително актуални в момента, защото се побират в джоб или дамска чанта. Моделът има и вграден WiFi модул.

Неделчев изтъкна и някои недостатъци на NX20. Така например, визьорът е електронен, а не оптичен. При снимане на по-високо ISO и движение на камерата, се наблюдава известно закъснение.

Препоръката на експерта при покупка на подобен апарат –  с 20 мегапиксела и висока скорост на снимане, е потребителите да избират и висок клас карти памет. С едо зареждане на батерията притежателите на NX20 могат да направят 280 снимки.

Цената на модела е около 1800 лв. Освен любители интерес към NX20 проявяват и професионалисти, които ползват NX20 като втори фотоапарат, тъй като е много по-лек и компактен от професионалните устройства.

Коментар