Microsoft задържа още 2 години контрола над Zeus

През март тази година отделът за дигитални престъпления на Microsoft заедно с няколко свои партньори и със служители на американските правоохранителните органи проведоха "Операция b71". Нейната цел беше да се преустанови дейността на две ботнет мрежи, в които участваха хиляди заразени компютри, инфектирани с варианти на зловреден софтуер от семейството Zeus.

       
         

Двата основни сървъра, намиращи се в американските щати Илинойс и Пенсилвания, са под контрола на Microsoft заедно с още 800 домейна от март месец насам след разрешение на федералния съд. Сега от компанията съобщават, че имат разрешение да задържат контрола над ботнет мрежата още две години.

Софтуерният гигант отново е подал искане във федералния съд за увеличаване на срока, което по-рано тази седмица е било уважено, съобщи neowin.net. Според старшия адвокат на отдела за дигитални престъпления към Microsoft, това е в резултат на желанието на компанията да продължи сътрудничеството си с интернет доставчиците и екипите за незабавно реагиране при компютърни инциденти (CERT). Целта е почистване на компютрите, които все още са инфектирани със зловредния софтуер.

Zeus е създаден, за да инфектира компютри и след това, използвайки кийлогъри, да получи потребителски имена и пароли от тези компютри. Събраната информация се пренасочва към двата основни сървъра в Илинойс и Пенсилвания. В резултат на работата на Microsoft, броят на заразените компютри към този момент е наполовина спрямо цифрите от март. 

по темата: „Microsoft задържа още 2 години контрола над Zeus”

добавете коментар...

  1. Наблюдател

    Абе с купуването на Skype M$ си набави най-голямата бот-мрежа с пълен контрол над няколко милиона наивни потребители, ама защо пък да си нямат и Zeus подръка.

Коментар