Без “тихо” добавяне на разширения в Chrome 25

Google обяви, че променя политиката си по отношение на режима "тихо" инсталиране на разширения в браузъра Chrome. Във версия 25 опциите за външно инсталиране на разширения при работа под Windows ще бъдат изключени по подразбиране.

Всички разширения, които са били инсталирани по този начин, ще бъдат деактивирани автоматично, уточнява разработчикът. Все още обаче за старите разширения ще останат валидни опциите "Enable extension" и "Remove from Chrome".

Освен това, щом браузърът бъде обновен до версия 25, при първото му стартиране потребителят ще получи уведомяване за наложените промени. В него ще има списък с изключените разширения и възможност чрез опцията "Extension Settings" те да бъдат включени отново, а чрез "OK, Great" да се продължи напред.

Идеята на тази функционалност беше софтуерните разработчици да могат да добавят разширения към Chrome, докато техният софтуер се инсталира на потребителската машина. След версия 25 на Chrome това вече няма да е възможно без знанието на потребителя, а Google съветва разработчиците да попитат потребителя по време на инсталационния процес на техните програми.

Решението за промяната в политиката на Google е продиктувано от злоупотреби от страна на софтуерните разработчици. Често инсталирането на тези разширения води до нарушаване на функционалността и производителността на Chrome. 

Коментар