Китай ще подобрява подводен рекорд

Китай ще покорява не само космоса, но и океанските дълбини. В момента се сформира екип, който ще извърши над 50 гмуркания в Тихия океан през следващата година, като една от целите е да бъде подобрен досегашният национален рекорд за най-дълбоко спускане, съобщи TheRegister.co.uk.

Настоящата кампания ще подбере шестима участници за експеримента, вкл. две жени. Екипът ще извършва гмуркания изключително с научни цели, гласи официалната информация.

През юни т.г. китайските учени поставиха национален рекорд, като се спуснаха с подводния кораб Jiaolong на дълбочина 7062 метра в тихоокеанската Марианска падина. За следващата година са предвидени 50 мисии.

Ръководството на проекта планира да включи две жени биоложки в екипажа. От тях ще се изисква също много висока психологическа устойчивост.

В момента китайските учени проучват активно западната част на Тихия океан, конкурирайки се с колегите си от Япония. По-рано тази година правителството обяви плановете си за създаване на атомни станции за подводни проучвания с 30-членен екипаж.

Коментар