Стотици журналисти ще получат електронно ЕГН

Повече от 400 журналисти ще получат електронно ЕГН, съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски на срещна с главни редактори на национални печатни и електронни медии.

Концепцията за електронна идентичност, както и 5000 смарт карти, се разработват в рамките на проект „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство”, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Административен капацитет”, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Използването на карти за електронна идентичност ще има пряко финансово изражение – икономии, както за потребителите, така и за администрацията, както и намаляване на риска от корупция, каза министър Московски. Той добави, че се водят разговори с МВР електронното ЕГН да бъде вградено в личните карти след 2016 година. По думите на министъра, картата за електронна идентичност няма да бъде задължителна.

Осемдесет на сто от административните услуги се предоставят от общините, каза по време на срещата заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той посочи, че от май тази година 50 нови електронни услуги на Столична община ще могат да се ползват включително и с карта за електронна идентичност.

„По двата проекта създаваме база, която е отворена за надграждане от други институции – министерства, общини и областни администрации, които лесно ще могат да добавят нови електронни услуги”, каза в заключение министър Ивайло Московски.

Коментари по темата: „Стотици журналисти ще получат електронно ЕГН”

добавете коментар...

  1. User

    Усвояване на някакви средства. Неприятното е, че не мислят за никакви последствия от всичкото това.

  2. Casper

    По-скоро на конска фъ*кия прилича това отколкото на "елетронно правителство". смЕх!

  3. Rumen

    Може би разликата е в цената? Ако този, дето ще се вгражда в личните карти е безплатен.

  4. Деян

    Здравейте,

    аз не успявам да разбера каква е разликата между електронен подпис, издаван от някой от лицензираните издатели на цифрови подписи в България, в който също има записано ЕГН-то, и "Електронно ЕГН".

    Може би някой трябва да зададе този въпрос на експертите от министерството 🙂

Коментар