Рисковете не променят онлайн навиците ни

       
         

Потребителите не променят онлайн навиците си, въпреки многото рискове, според глобалния индекс на Microsoft за компютърна безопасност (MCSI). Хората трябва да полагат повече усилия за защита на личните си данни у дома и на мобилните си устройства, е препоръката на експертите.

Повече от половината (55%) от запитаните се сблъскват с множество онлайн рискове, но само 29% заявяват, че предприемат активни стъпки, за да защитят себе си и своите данни, сочат резултатите, огласени в деня на по-безопасен интернет.

Макар по-малко от половината от анкетираните (42%) да стартират софтуерни актуализации на персоналните си компютри, само 28% от тях редовно актуализират мобилните си устройства, което потенциално води до по-голям риск.

Основни констатации в Глобалния индекс за компютърна безопасност

• Кражбата на парола или информация за акаунт се посочва като проблем от 47% от анкетираните, като 33% казват, че използват сигурни уебсайтове, а 28% заявяват, че избягват да използват отворени Wi-Fi точки на достъп на мобилните си устройства.

• 48% от анкетираните казват, че се притесняват за компютърни вируси, като по-малко от половината (44%) включват и оставят включени защитни стени, а едва половината (53%) инсталират антивирусен софтуер на персоналните си компютри.

• 45% от респондентите заявяват, че се тревожат самоличността им да не бъде открадната, но само 34% имат ПИН (персонален идентификационен номер), за да отключват мобилното си устройство, а едва 38% казват, че се образоват за най-новите мерки за предотвратяване на кражба на самоличност.

„На мобилните устройства често се съдържа същата, ако не и по-ценна лична информация, като съхраняваната на домашния компютър, което ги прави еднакво привлекателни за крадците на данни”, коментира Жаклин Бошер, директор „Онлайн безопасност” в Microsoft.

MCSI анкетира повече от 10 000 потребители на компютри, смартфони и таблети в 20 страни и региони за личния им подход към безопасността в онлайн пространството, получавайки точкова скала от 0 до 100 въз основа на техните отговори. Средният общ брой точки е 34 за компютърна онлайн безопасност и 40 при мобилните устройства. 

Коментар