Ерик Шмид продава 42% от акциите си в Google

Ерик Шмид се разделя с близо половината си акции в Google

Бившият главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид ще продаде почти половината си акции в Google, става ясно от документи, подадени в Комисията по борси и ценни книжа на САЩ.

Шмид ще се раздели с 3,2 милиона акции, или с 42% от дела си в акционерния капитал на компанията, предаде Ройтерс.

Целта на продажбата е диверсификация на личния капитал на екс CEO-то, в момента председател на борда на директорите на Google. В края на миналата седмица акциите на Google поевтиняха с $4,11 до $781,26. В резултат на транзакцията се очаква Ерик Шмид да получи $2,51 млрд.

Новината не оказа негативно влияние на пазара. Продажбата на акциите ще се извърши на порции в продължение на една година.

В момента Шмид притежава 7,6 млн. акции в Google, или 2,3% от всички ценни книжа на компанията. Той заема 138-мо място в списъка на милиардерите на Forbes с капитал $6,9 млрд.

Според анализатори, Шмид планира да инвестира получените от продажбата пари в собствени проекти в ИТ областта. Google все още не е коментирала решението на своя бивш директор.

Прокрадват се и мнения, че Шмид прибягва до този ход, заради развода с Уенди, заради любовна връзка с друга жена. Бившата съпруга на Шмид иска компенсация в размер на $1,5 млрд. Това е вторият най-скъп развод в историята – рекордът принадлежи на Рупърт Мърдок, който плати 1,7 милиарда долара за раздялата със съпругата си.

Коментар