ARM обещава смартфони и таблети под $100

Британският разработчик на процесори ARM очаква следващата голяма мобилна вълна да бъдат смартфони и таблети на цени до 100 долара. Според вицепрезидента и управляващ директор на подразделението за чипове на ARM Дипеш Пейтъл, хората, които нямат смартфони, не са си купили такива устройства досега по финансови съображения, предаде EE Times.

Пет от седемте милиарда души на планетата имат мобилни телефони, но само един милиард разполагат със смартфон. Дори в САЩ нивото на проникване на умните устройства не превишава 50%. В Китай този показател е 24%, в Бразилия – 20%, в Русия и Индонезия – 9%, а в Индия– само 4%.
„Трябва да направим смартфоните по-достъпни. За много хора 100-доларовият смартфон ще стане основно средство за достъп до интернет”, заяви Пейтъл.

По неговите думи, и таблетите могат да са по-евтини. Масово доспъпните устройства от този тип ще имат 4-ядрен процесор, 7-инчов дисплей, 512 MB оперативна памет и 16 GB вградена флаш памет и ще могат да работят в Wi-Fi мрежи.

ARM разработва процесори, базирани на едноименната архитектура. Компанията дава лицензи на много на брой производители, което помогна на платформата ARM да се наложи като най-популярната за мобилни устройства от рода на смартфоните и таблетите.

Коментар